Proiectul „Sania de vară” al Primăriei Covasna, reluat de la zero, mai are nevoie de două avize pentru a putea solicita finanțare prin CNI
Autoritățile locale din stațiunea Covasna au reluat întreg procesul birocratic în vederea obținerii finanțării din partea Companiei Naționale de Investiții (CNI), pentru construirea unei piste de bob pe pârtia mică de schi din stațiune. Proiectul fusese inclus anul trecut pe lista de sinteză a CNI, însă a fost respins după ce Comisia Tehnico-Economică a constatat că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) expirase.
Primarul stațiunii, Gyerő József, a explicat că în următoarele zile autoritățile locale vor obține și ultimele două avize necesare pentru a putea depune din nou proiectul la Minister, în speranța că vor putea obține finanțare pentru realizarea investiției, estimată inițial la suma de 7.957.839 de lei.
„PUZ-ul pe baza căruia am solicitat finanțarea acelui obiectiv a expirat, a fost scăparea noastră că nu am constatat că expirase (…) A trebuit să începem de la început acțiunile de reglementare urbanistică a zonei, am comandat PUZ-ul, s-a întocmit, acum am obținut avizele, mai așteptăm două, dar se pare că urmează să le primim zilele acestea, după care vom depune certificatul de urbanism din care va rezulta că avem un PUZ valabil și ne întoarcem la Minister. Acum, desigur, nu mai avem susținere politică directă acolo, dar sper că, totuși, dacă acest obiectiv a ajuns în această fază, să nu ni se pună bețe în roate pe parcurs. Există și un moment de decizie politică vizavi de finanțare, dincolo de considerentele tehnico-economice care vor fi analizate în cadrul acestei comisii. În ideea în care trecem de comisia respectivă, urmează ca, în măsura în care acest obiectiv va fi considerat fezabil și finanțabil din punct de vedere economic și financiar, să meargă pe ordinea de zi a ministrului ca să se asigure finanțarea, după care CNI va lansa achiziția publică”, ne-a explicat edilul.
Amenajarea unei sănii de vară, pe modelul celor care se găsesc la Borsec, Ghimeș sau Toplița în județul Harghita, este o dorință veche de mai mulți ani a Primăriei Covasna, însă autoritățile locale s-au lovit de-a lungul timpului de câteva bariere. Întâi, solicitarea de înscriere în Masterplanul investițiilor în turism derulat de Guvernul României a fost respinsă, astfel că în 2021 Primăria a solicitat înscrierea proiectului și pe lista finanțată prin CNI.
Conform proiectului, sania de vară va fi amenajată pe pârtia mică de schi a stațiunii, unde va fi realizată o linie de urcare și una de rulaj, pe care cele 24 de sănii vor coborî în serpentine de la cota 665 metri până la cota 620.
Lungimea traseului de coborâre va fi de 510 metri, durata medie estimată pentru parcurgerea acestei porțiuni fiind de două minute, iar întregul traseu, cu tot cu partea de tractare a săniilor, va fi parcurs în circa 5-8 minute. Instalația va avea o capacitate de transport de circa 300 de sănii /oră.
Pista de bob ar urma să fie funcțională pe toată durata anului, indiferent de sezon, astfel că iarna, chiar dacă stratul de zăpadă nu le va permite pasionaților de sporturi de iarnă să schieze, vor putea să utilizeze pista de bob.
Și autoritățile locale din Brașov au în plan amenajarea unei sănii de vară, ca parte a programului „Poiana Brașov – stațiunea celor patru anotimpuri”. Joi, Consiliul Local Brașov a aprobat studiul de fezabilitate al proiectului, pista urmând să fie amenajată în partea stângă a pârtiei Bradul.
Sania de vară din Brașov va avea un traseu cu o lungime de aproape 1.000 de metri, șase poduri și cinci spirale, cea mai înaltă fiind de 13 metri. Lungimea instalației va fi de 550 m pe partea de urcare, iar pe traseul de coborâre va avea 990 m. Cele 60 de sănii prevăzute pentru instalație vor fi echipate cu un sistem de monitorizare a distanței între două vehicule succesive, astfel încât, la detectarea saniei din față, senzorii montați pe sania din spate să acționeze frânele magnetice.
(Ioana Ardeleanu)