Ştiri locale

Proiecție de film, întâlnire cu publicul și expoziție din creațiile copiilor romi din Sfântu Gheorghe

În cadrul proiectului ”pRObleMĂ? – proiect de sensibilizare împotriva prejudecății față de romi” în cursul lunii mai 14 preadolescenți au participat în Spațiul de Artă Contemporană Magma la un atelier de creație. Atelierul s-a construit în jurul portretului. Portretele de lungime întreagă și la jumătate ale participanților au constituit baza creațiilor, care au fost realizate de copiii prin utilizarea a diferitelor tehnici, prin procese analoage și digitale. 

În a doua parte a atelierului, participanții și-au construit, în laboratorul Young Engineers, mediul de trai ideal din piese lego, unde nu simt sentimentul excluziunii. 

Sentimentul excluziunii a fost tema principală și a celuilalt atelier de creație de film în care tinerii de etnie romă, maghiară și română și-au abordat propriile povești cu ajutorul actorilor și regizorilor din Ungaria și România. La finalul atelierului, din poveștile tinerilor s-a realizat filmulețul Videoritm care va fi prezentat publicului pe 29 mai și 1 iunie.  

Trainerii atelierului de storytelling sunt Fekete Zsolt, Horváth Kristóf, Bordás Róbert és Bogdán Árpád, actori, regizori, operatori de etnie romă din Ungaria și România. Regizorul Bogdán Árpád a abordat situația romilor în mai multe filme, bazate pe diferite evenimente reale. 

În cadrul proiectului ”pRObleMĂ?”, datorită partenerului Asociația PONT.MA, regizorul Bogdán Árpád a venit la Sfântu Gheorghe nu numai să lucreze cu tinerii romi, dar și și-a adus cu el filmul său ”Ghetto Balboa”, fotografiat de Róbert Bordás. După proiecția filmului, publicul poate întâlni cu realizatorii filmului. 

Prin urmare, evenimentele publice ale proiectului ”pRObleMĂ?” sunt următoarele: 

28 mai, 17:00

Proiecție film documentar Ghetto Balboa și întâlnire cu publicul a regizorului Árpád Bogdán

Cinema Arta

29 mai, 17:00

Proiecție scurtmetraj Videoritm și întâlnire cu creatorii

Centrul Cultural Arcuș (str. Oltului 5)

1 iunie, 11:00-18:00

Expoziția lucărilor realizate în cadrul atelierelor de creație și storytelling.

Parcul Elisabeta

Organizator: Asociația Grup de Acțiune Locală ”Sepsi”

Parteneri: Asociația PONT.MA, Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA, Cinema Arta

Co-finanțare: AFCN

Mai multe detalii AICI.

Publicitate
banner we radio