Ştiri

Proiect: Valoarea tichetelor de masă să nu depăşească 15,18 lei

Ministerul Muncii propune printr-un proiect de ordin ca valoarea tichetului de masă să nu depăşească 15,18 lei. Aceeaşi valoare este propusă şi pentru primele luni ale anului următor, respectiv până în martie 2020.

Un proiect de ordin în acest sens a fost postat pe site-ul Ministerului Muncii, fiind supus dezbaterii publice până în 25 septembrie.

Proiectul AICI

Potrivit proiectului, pentru semestrul al doilea din 2019, începând cu luna octombrie, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, nu poate depăşi cuantumul de 15,18 lei.

Valoarea nominala stabilită se aplică și pentru primele două luni ale primului semestru al anului 2020, respectiv în lunile februarie și martie, se arată în proiectul de act normativ.

Ordinul va fi valabil din momentul publicării în Monitorul Oficial.

Mai mulţi deputaţi PSD au propus în aprilie majorarea valorii nominale maxime a tichetului de masă de la 15 la 20 de lei.

Conform iniţiatorilor, “valoarea actuală nominală a unui tichet de masă este de 15,18 lei (înainte de impozitare) şi nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei”.

“Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie că nu au acces la achiziţionarea unei mese. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru. Valoarea tichetului de masă este printre cele mai mici din Europa. Dacă în România valoarea este aproximativ 3,21 euro, în Spania este 11 euro, în Belgia este 8 euro, în Franţa este 11,04 euro, în Grecia este de 6 euro, iar în Portugalia este de 7,63 euro”, susţineau iniţiatorii.

banner we radio