Ştiri locale

Proiect derulat de Teatrul Independent Osonó pentru tineri cu risc de marginalizare din 6 județe

Peste 300 de tineri din județele Covasna, Harghita, Brașov, Mureș, Cluj și Satu Mare vor lua parte la un program de intervenție culturală și de educație teatrală pentru tinerii marginalizați – „Chipul din oglinda apei”, derulat de Teatrul Independent Osonó.

Proiectul, care va fi derulat în lunile octombrie și noiembrie, în parteneriat cu direcțiile de asistență socială și protecția copilului, școlile, liceele, primăriile și casele de cultură din cele 6 județe, implică şi realizarea unui scurtmetraj de 20 de minute care va cuprinde confesiuni despre viața de zi cu zi a tinerilor participanți.     

„Nucleul proiectului, în care vor fi implicați peste 300 de tineri, constă în prezentarea spectacolului de teatru social Chipul din oglinda apei, urmat de workshop-uri de educație teatrală. Pe lângă prezentarea spectacolului și susţinerea  workshop-ului, Proiectul mai implică şi realizarea unui material video despre viața de zi cu zi a tinerilor participanți (…) Spectacolul aduce în prim-plan probleme şi date statistice actuale din România, referitoare la școlarizare, abandon familial, școlar, avort, numărul crescut al divorțurilor, neîncrederea în autoritățile publice, inconsecvenţa programelor de școlarizare și lipsa modelelor din viaţa copiilor şi tinerilor. După fiecare reprezentaţie, tinerii spectatori vor fi implicaţi într-o dezbatere pe marginea temelor atinse în spectacol, teme care au legătură şi cu problemele reale – individuale, de grup şi comunitare – cu care se confruntă în viaţa reală aceşti tineri”, transmite managerul trupei, Fazakas Misi.

Trupa Osonó va susține în perioada 6-15 octombrie și 2-4 noiembrie 19 reprezentaţii, dar și o serie de workshop-uri.

Spectacolul-documentar „Chipul din oglinda apei” este în repertoriul Teatrului din anul 2011, și a avut, până în prezent, aproape 600 de reprezentații în 24 de țări.

„Noi funcționăm ca un teatru social. Încercăm să reacționăm la fenomenele, energiile din societatea noastră. Producem spectacole rar, după perioade lungi de documentare şi reflecţie, numai când simțim actualitatea unor întrebări / probleme, la care încercăm să răspundem împreună cu spectatorii”, a transmis regizorul Fazakas Misi.

Un proiect similar a fost derulat în 2018, de Teatrul Independent Osonó, în județele Covasna și Harghita, fiind adresat tinerilor aflați în evidențele Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cele două judeţe.

„Proiectul Ecoul din colț – cofinanțat tot de Administraţia Fondului Cultural Naţional, a vizat îmbunătățirea percepției de sine în rândul a 40 de tineri instituționalizați din județele Covasna și Hargita, prin tabere de creații, participare la diferite evenimente culturale, organizarea de mai multe expoziții de fotografii portret și realizarea unui material-audio-vizual despre proiect”, a mai transmis managerul Trupei.

Înfiinţat în urmă cu peste 20 de ani, Osonó şi-a început activitatea ca trupă şcolară de teatru, iar în ultimii ani a funcţionat ca teatru independent.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio