
Proiect de lege al deputatului Miklós Zoltán: Primăriile și Consiliile Județene să primească bani din exploatarea apelor minerale terapeutice
Deputatul covăsnean Miklós Zoltán a inițiat un proiect de lege care prevede ca 80% din redevențele pentru exploatarea apelor minerale terapeutice să ajungă în bugetele primăriilor și consiliilor județene pe raza cărora există astfel de resurse naturale.
Potrivit parlamentarului, peste 15 localități din țară, printre care și Covasna sau Borsec, ar urma să beneficieze de fonduri suplimentare în urma acestui amendament, iar sumele vor putea fi utilizate pentru dezvoltarea comunităților și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.
„Am depus un proiect de lege pentru ca 80% din redevențele datorate pentru exploatarea apei minerale terapeutice să fie plătite către primării si consilii județene. Mai mult de 15 localități (ex: orașele Covasna și Borsec) vor putea beneficia de fonduri suplimentare de pe urma acestei inițiative. Aceste ape minerale terapeutice sunt folosite pentru a preveni, trata sau ameliora o gamă largă de afecțiuni. Până în prezent, taxa pe apele minerale utilizate în scopuri terapeutice a fost plătită integral statului, dar amendamentul meu va permite ca aceasta să fie transferată primăriilor și utilizată pentru a finanța dezvoltarea localităților și măsuri de îmbunătățire a calității vieții locuitorilor acestora”, a transmis deputatul covăsnean.
Dacă va trece de Senat, inițiativa va ajunge pentru dezbatere pe masa Camerei Deputaților.
Nu este prima dată când legislativul vine cu o asemenea propunere. Deşi exista deja o legislaţie care prevede ca 80% din redevenţele provenite din exploatările de suprafaţă să revină autorităţilor locale şi judeţene, iar 20% să fie virate către bugetul de stat, în lipsa unei metodologii această lege nu a putut fi aplicată. La începutul anului trecut, Guvernul a adoptat o hotărâre care reglementează metodologia de acordare a redevențelor agricole și miniere.
În februarie 2020, Guvernul Orban a propus un proiect cu norme metodologice similare, însă acesta nu a mai fost adoptat. În ultimii 12 ani, promisiunea a fost făcută de mai multe guverne, în diferite variante, și figura inclusiv în programul electoral din 2014 al președintelui Klaus Iohannis.
În 2011, guvernul Boc anunța că va legifera prin OUG ca o cotă de 20% din redevențele colectate să fie cedată la bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora se află perimetrele cu resurse, însă ulterior s-a răzgândit și a renunțat la inițiativă.
(Ioana Ardeleanu)