
Program de promovare a identității etnice, culturale și lingvistice, la care au participat 250 de elevi covăsneni, prezentat într-un documentar
250 de elevi din județul Covasna au participat, la finalul lunii octombrie, la un atelier de animare, povestire și jocuri folclorice, organizat de Asociația „HalVirág” din și finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice, cu scopul promovării şi dezvoltării identităţii etnice, culturale și lingvistice în rândul tinerilor.
Workshop-urile s-au desfășurat în localitățile Târgu Secuiesc și la Cernat unde, potrivit organizatorilor, copiii au fost introduși în lumea basmelor populare românești, maghiare și săsești cu ajutorul unor cursuri de actorie și animare a marionetelor.
Rezumatul proiectului va fi prezentat cu ajutorul unui scurt documentar intitulat „Ce jucăm, fetelor?” (Mit játszunk, lányok?), care va fi lansat online în data de 19 noiembrie.
„În cadrul workshop-ului au avut loc o mulțime de activități dedicate copiilor, cu scopul stimulării creativității, dezvoltării imaginației și a limbajului. Prin dans, prin joc și prin teatru, elevii au făcut cunoștință cu tradiția și folclorul maghiar, cu exprimarea artistică și au exersat mai multe tipuri de comunicare (…) Formatorii și actorii i-au introdus pe copii în lumea basmelor populare românești, maghiare și săsești, cu ajutorul cursurilor de actorie și a tehnicii de animare a marionetelor. Teatrul de păpuși Halvirág din Gheorgheni le-a prezentat tinerilor piesa Lădița (A ládikó), o adaptare a basmului Fata leneșă și fata harnică, iar la finalul workshop-ului, participanții au pregătit un spectacol de teatru și dansuri populare pentru preșcolarii Grădiniței Vackor din Târgu Secuiesc”, au transmis reprezentanții Departamentului pentru Relații Interetnice.
Potrivit acestora, astfel de proiecte sunt organizate cu scopul de a promova identitatea etnică, lingvistică și culturală în rândul tinerilor, și de a sprijini transmiterea tradiției și folclorului generațiilor viitoare.
(Ioana Ardeleanu)