Ştiri locale

Profesorul Petre Străchinaru va primi premiul „Háromszék pentru cultură” din partea Consiliului Judeţean Covasna

Profesorul Petre Străchinaru din Sfântu Gheorghe va primi, de Ziua Culturii Naţionale, premiul „Haromszek pentru cultură” din partea Consiliului Judeţean Covasna, distincţie care se acordă unor personalităţi care au influenţat viaţa culturală a regiunii şi a căror activitate a avut o însemnătate pentru întreaga comunitate.

Ceremonia de decernare a premiului, considerat cea mai importantă distincţie care se acordă personalităţilor culturale din judeţul Covasna, va avea loc duminică, 15 ianuarie, ora 17:00, la Centrul de Cultură Arcuş-Casa Muzicii din Sfântu Gheorghe şi va fi urmată de vernisajul expoziţiei de filatelie cu tematică literară „Lumea din clasorul cu timbre Eminescu”, prezentată de prof. dr. Luminiţa Cornea, membră a filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România şi de un recital al trupei folk fusion Graiu.

Programul dedicat Zilei Culturii Naţionale cuprinde şi o prezentare a comunităţilor româneşti din Balcani, realizată de prof dr Radu Baltasiu de la Centrul European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.

„15 ianuarie a intrat în calendarul sărbătorilor noastre drept Ziua Culturii Naţionale, când instituţiile publice devin spaţii de dialog deschise tuturor artelor. Centrul de Cultură Arcuş – în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Consiliului Judeţean Covasna – deschid duminică, 15 ianuarie 2023, un astfel de spaţiu, unde vă aşteptăm la întâlnirea cu invitaţi care merită celebraţi pentru faptele lor în slujba culturii române şi a culturii covăsnene”, menţionează organizatorii într-un comunicat de presă.
Premiul „Haromszek pentru cultură” a fost fondat în 2013 de către Consiliul Judeţean Covasna şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, iar distincţia se acordă personalităţilor covăsnene care „au influenţat viaţa culturală a regiunii, a căror activitate a avut o mare însemnătate pentru această zonă şi care, prin munca susţinută şi vocaţia lor au servit întreaga comunitate”.

Profesorul Petre Străchinaru a fost omagiat marţi, pentru întreaga sa activitate, şi în debutul manifestărilor organizate de Centrul European de Studii Covasna-Harghita şi Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe în cinstea Zilei Culturii Naţionale.

Petre Străchinaru, născut în 10 ianuarie 1943 în Lespezi, judeţul Iaşi, şi-a dedicat cea mai mare parte din viaţă culturii şi artei, conservării şi promovării patrimoniului material şi spiritual, păstrării identităţii naţionale a românilor din judeţul Covasna, dar şi consolidării relaţiilor dintre comunitatea românească şi cea maghiară.

În 1975, Petre Străchinaru a devenit primul director al Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, în 1987 a fost numit vicepreşedinte al Comitetului pentru Cultură Covasna, iar între 1989 şi 2000 a fost consilier în Inspectoratul pentru Cultură Covasna şi director al Centrului de Cultură Arcuş. În perioada 2004-2008 a fost deputat din partea PDL în Parlamentul României şi vicepreşedinte al Comisiei de cultură.

În 2004 a fost decorat cu medalia Meritul Cultural clasa l, categoria F pentru promovarea culturii, în anul 2011 a primit titlul de Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe, iar în anul 2013 i s-a decernat premiul Pro Urbe din partea Consiliului Local municipal.

Petre Străchinaru a contribuit, printre altele, la înfiinţarea Teatrului „Andrei Mureşanu”, a Muzeului Carpaţilor Răsăriteni, a Muzeului Spiritualităţii Româneşti şi la realizarea statuii sfântului ierarh Andrei Şaguna din Sfântu Gheorghe, la înfiinţarea Galei tinerilor laureaţi de la Arcuş, la restaurarea mai multor biserici ortodoxe din judeţul Covasna şi a icoanelor de patrimoniu din colecţia Muzeului Spiritualităţii Româneşti, la editarea micromonografiilor bisericilor-monumente istorice din judeţul Covasna, precum şi a mai multor albume de artă.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio