Ştiri locale

Profesorul de matematică Baka Mátyás, laureatul Pro Urbe din acest an la Târgu Secuiesc

Profesorul de matematică Baka Mátyás, fost director al Liceului Pedagogic „Bod Péter” din Târgu Secuiesc, este laureatul din acest an al premiului Pro Urbe, pe care Primăria Târgu Secuiesc îl va acorda în cadrul Zilelor orașului, derulate în această săptămână.

Potrivit reprezentanților Primăriei, fostul profesor, actualmente pensionat, a fost desemnat câștigător în urma unui vot secret, fiind ales „cu o majoritate clară”. Conform tradiției, premiul Pro Urbe îi va fi înmânat în deschiderea Zilelor orașului, în data de 28 iunie, ceremonia urmând să aibă loc începând cu ora 17:00, în sala de expoziții a Casei de Cultură „Vigadó”.

„Săptămâna aceasta vom înmâna cel de al 12-lea premiu Pro Urbe unei personalități marcante din Târgu Secuiesc, de data aceasta lui Baka Mátyás, profesor de matematică pensionar și fost director de școală. La ceremonie va participa pianistul Szőcs Botond”, au transmis reprezentanții Primăriei Târgu Secuiesc.

La ediția din acest an, alături de fostul profesor de matematică, a fost nominalizat pentru premiul Pro Urbe și proprietarul Casei Colecțiilor, Beke Ernő.

Conform informațiilor publicate pe site-ul Primăriei Târgu Secuiesc, fostul profesor Baka Mátyás s-a născut în data de 13 februarie 1945 în satul Valea Scurtă din comuna Estelnic, fiind al doilea din cei 4 copii ai familiei.

În 1958 a fost admis la Liceul Teoretic din Târgu Secuiesc și a început să-și afișeze interesul față de matematică, astfel că în 1963, după absolvire, s-a înscris la Facultatea de Matematică-Mecanică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Primăria Târgu Secuiesc a reluat acordarea premiilor Pro Urbe în 2018, după o pauză de 20 de ani. Laureații ediției din anul trecut au fost medicul internist Erdélyi Csaba, medicul  obstetrician-ginecolog Kelemen András și profesoara Irén Józsa.

Premiul Pro Urbe este a doua cea mai importantă distincție pe care Consiliul Local din Târgu Secuiesc o poate decerna unei persoane care de-a lungul timpului a contribuit, prin activitatea sa, la creșterea renumelui orașului.

În acest an, Zilele orașului Târgu Secuiesc au loc în perioada 26 iunie – 2 iulie, în program fiind incluse, printre altele, concerte ale unor artiști locali și din Ungaria, dar și concertul trupei Șuie Paparude, care va avea loc sâmbătă, 1 iulie, de la ora 23:00, în Parcul Industrial. De asemenea, vor fi organizate spectacole de dans, diferite activități destinate copiilor, precum și tradiționalul Festival al Cartofului, organizat de ASIMCOV, iar evenimentul se va încheia duminică, 2 iulie, cu un foc de artificii de la ora 22:40.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio