Ştiri locale

Producție mai slabă de cartofi anul trecut în județul Covasna

Producția de cartofi în 2019 a fost de peste 23.000 kg/ha, cu aproximativ 8,5% mai scăzută față de anul precedent, însă „bună și peste media multianuală” spune directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba.

Potrivit acestuia, în ultimii doi ani și prețul kilogramului de cartofi a fost bun, iar dacă s-ar stabiliza în jurul a 1 leu, fermierii ar investi cu încredere și ar mări suprafețele cultivate.

„În 2019 la cartofi nu am mai avut record dar a fost o producție bună, undeva la 23.300 kg/ha dacă îmi amintesc bine, cu vreo 8,5% mai scăzută față de 2018, dar este o producție bună, puțin peste media multianuală (…) Doi ani consecutiv am avut producții bune de cartofi și cereale și trebuie să evidențiez neapărat și că doi ani de zile am avut preț bun la cartofi, s-a putut vinde bine. Deci, în momentul în care fermierii au început să scoată cartofii, în piață au apărut la 1 – 1,10 lei și au ajuns până la 1,40 lei / kg, apoi prețurile și-au revenit, s-au stabilizat undeva la 1,20 lei. Este un preț foarte bun comparativ cu acum 3-4 ani când eram la 35-40-50 de bani / kg. În 2018 prețul s-a menținut undeva la 1 leu și sper că acești doi ani consecutivi cu preț bun la cartofi să fie un semnal că piața se stabilizează (…) Dacă am ajunge să avem un preț stabil fermierii ar putea calcula, pentru că până acum, fiind foarte slab prețul, nu puteai nicicum să îți faci un plan de afaceri”, a spus Könczei Csaba.

În doi ani județul Covasna ar putea asigura 20% din necesarul de consum al țării

Acesta a reiterat faptul că judeţul Covasna intenționează să-şi consolideze poziţia de lider în topul celor mai mari producători de cartofi din România, propunându-și ca până în anul 2022 să poată asigura peste 20% din necesarul de consum al populaţiei, însă o măsură importantă în vederea atingerii acestui obiectiv este crearea de spații de depozitare adecvate.

„Pentru asta trebuie să acționăm în două direcții: în primul rând să avem spații de depozitare adecvate pentru cel puțin jumătate din producția de cartofi a județului în perioada imediat următoare. Ar trebui să ajungem de la 30%, cât avem acum capacitate de depozitare, la 50% privind producția totală a județului. Pe termen mai lung ar trebui să ajungem undeva la 75-80% capacitate de depozitare ca să putem asigura continuu cartofi către piață, în condiții foarte bune. Așa am putea avea o continuitate și calitativă și cantitativă, ceea ce înseamnă un preț bun”, a mai spus Könczei Csaba.

El a mai precizat că acest lucru depinde, în primul rând, de finanțările obținute de fermieri prin intermediul proiectelor, dar și de Direcția Agricolă Covasna despre care spune că este un „catalizator” în acest proces.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio