Ştiri locale

Procedurile de tromboliză la Spitalul Județean Sfântu Gheorghe, în creștere față de anul trecut: „Tot mai mulți pacienți încep să recunoască semnele și se prezintă la timp la spital”

Numărul procedurilor de tromboliză realizate la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe este în creștere față de anul trecut, iar reprezentanții unității medicale constată că tot mai mulți pacienți recunosc primele simptome ale accidentelor vasculare cerebrale și ajung la timp în grija medicilor.

De la începutul anului și până în prezent, la Spitalul din Sfântu Gheorghe s-au prezentat 430 de pacienți cu accident vascular cerebral (față de 460 în tot anul trecut). Dintre aceștia, 63 au putut beneficia de procedura salvatoare.

Publicitate

„În acest an, în grija colegilor noștri au ajuns 430 de pacienți cu AVC, fiind realizate 63 de trombolize (comparativ cu 52 de trombolize în tot anul trecut). Ne bucură să constatăm că numărul pacienților care se prezintă la spital încă de la primele semne, crește de la un an la altul, dar aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără munca și perseverența echipei spitalului nostru, care în acest an a fost premiată la categoria Platinum în cadrul ESO Angels Awards pentru rapiditatea și eficiența în îngrijirea pacienților cu AVC”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a spitalului, cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, marcată anual pe 29 octombrie.

În luna iunie a anului trecut, unitatea medicală a lansat o campanie de informare și conștientizare a populației cu privire accidentele vasculare cerebrale și măsurile pe care pacienții și aparținătorii trebuie să le ia în momentul în care observă primele simptome. Măsura a avut un impact pozitiv imediat, numărul procedurilor dublându-se în doar două luni. La vremea respectivă, conducerea spitalului a explicat că, anterior, mulți pacienți cu AVC ajungeau prea târziu la spital și nu mai puteau fi ajutați, pe de-o parte pentru că nu știau să recunoască primele semne, iar pe de altă parte, din cauza impactului pe care pandemia Covid l-a avut asupra populației.

Anul acesta, echipa Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe a fost premiată, pentru al doilea an la rând, pentru rapiditatea și eficiența în îngrijirea pacienților cu AVC. Organizația internațională ESO Angels și Societatea Europeană de Stroke au acordat unităţii medicale premiul la categoria „PLATINUM”, fiind un nivel mai înalt faţă de premiul „GOLD” obţinut în 2021.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio