Ştiri locale

Problemă de sănătate publică? DSP Covasna încearcă să găsească soluţii după debranşarea de la apă a zeci de blocuri din Sfântu Gheorghe

O locuitoare din Sfântu Gheorghe ne-a semnalat într-un mail că debranşarea de la apă a mai multor blocuri din oraş din cauza datoriilor poate deveni o problemă de sănătate publică.

Barta Csilla-Maria spune că fără apă, locuitorii nu-şi mai pot asigura igiena minimă, ea însăşi locuind într-unul din blocurile în care apa a fost deja oprită.

Publicitate

Sesizarea locuitoarei a fost adresată Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Covasna, dar şi Ministerului Sănătăţii, Prefecturii Covasna, Gospodăriei Comunale şi Primăriei Sfântu Gheorghe, urmând să fie sesizat şi Avocatul Poporului despre această situaţie.

Blocul în care locuiește femeia face parte din Asociația Flori de Tei, una dintre cele 13 asociații care au fost deja sau urmează să fie debranșate de la apa potabilă.

„Aș dori să fac o sesizare oficială referitoare la pericolul de sănătate publică datorat sistării de apă potabilă, dispusă unilateral de Gospodărie Comunală SA din Sf. Gheorghe în data de 21.06.2023 la numeroase asociații de proprietari din Sf. Gheorghe (inclusiv la adresa mea de domiciliu).

Cu toate ca înțelegem că restanțele la plata facturilor trebuie rezolvate, suntem de părere că SISTAREA COMPLETĂ a apei potabile este o măsură EXAGERATĂ și care REPREZINTĂ O SURSĂ ȘI UN RISC SIGUR DE ÎMBOLNĂVIRE în rândul populației.

Noi, în apartamentele afectate, nu avem posibilitatea să mergem la toaletă, să ne spălăm pe mâini, să ne asigurăm igiena minimală în locuințele noastre. După o pandemie de doi ani și cazuri confirmate de COVID-19 și în prezent în țară, este iresponsabil să se întâmple așa ceva.

Doresc să menționez că este vorba de cazuri izolate de restanțe, în cazul nostru un singur apartament din 22.

Vă rugăm să interveniți imediat în rezolvarea situației conform atribuțiilor și a responsabilității instituției de asigurare a sănătății publice din acest județ”, a scris Barta Csilla-Maria în sesizare.

DSP Covasna poartă discuţii pentru găsirea unei soluţii

Directorul DSP Covasna, Ágoston László, a confirmat că există riscuri ca întreaga situaţia să devină o problemă de sănătate publică.

„În principiu, da, există un risc. Dar, pe de altă parte, nu știu cum se poate rezolva situația, în sensul în care să se continue și furnizarea apei potabile, dar și persoanele în cauză măcar să își diminueze datoriile”, a declarat directorul DSP Covasna pentru covasnamedia.ro.

De asemenea, DSP Covasna încearcă împreună cu Gospodărie Comunală să găsească soluții la această situație.

„Noi încercăm să vorbim cu Gospodărie Comunală, să găsească o soluție. Dar probabil și conducerea lor va fi întrebată la un moment dat ce a făcut cu cei care au datorii. Noi încercăm să vorbim cu ei, să vedem ce soluții sunt, ce alternative pot găsi, adică să dea drumul o oră pe zi, nu știu. Încercăm să vorbim pe partea asta. Dar trebuie să ne uităm la toate punctele de vedere”, a mai declarat Ágoston László.

Vă aducem aminte că Gospodărie Comunală a anunţat că începând din 20 iunie a început debranşarea de la furnizarea apei potabile a 13 asociaţii de proprietari, după ce datoriile totale ale acestora au ajuns la peste 1,5 milioane de lei. Detalii AICI.

Publicitate
banner we radio