Ştiri locale

Primul leagăn din Sfântu Gheorghe pentru copiii cu dizabilități va fi inaugurat duminică, în cadrul evenimentului „Cea mai frumoasă zi”

Primul leagăn special pentru copiii în scaun rulant din Sfântu Gheorghe, pentru achiziționarea căruia membrii Asociației „Free Adventurer Bikers” și cei ai Fundației Creștine „Diakonia” au strâns donații în ultimii 3 ani, a fost instalat în curtea Bisericii Reformate Fortificate din strada Cetății nr.1, și va fi inaugurat duminica aceasta, în cadrul evenimentului „Cea mai frumoasă zi”.

Preotul reformat Makkai Péter, directorul Fundației Creștine „Diakonia” și cel care a avut această inițiativă, ne-a explicat că scopul principal al campaniei a fost acela de a atrage atenția asupra importanței incluziunii copiilor cu dizabilități, dar și pentru a înlătura stereotipurile legate de motocicliști, arătând că în ciuda înfățișării „înfricoșătoare”, aceștia sunt oameni sufletiști.

„Noi organizăm în fiecare an Cea mai frumoasă zi, evenimentul acesta în care arătăm comunității că motocicliștii, despre care lumea are concepția că sunt oameni mai duri, au o inimă mare, un suflet foarte bun. Vin și au grijă de persoanele cu dizabilități, fac o tură cu motocicletele, le oferă o experiență fantastică, după care petrec ziua împreună, participă la slujba din biserică, mâncăm împreună, deci este o zi cu adevărat frumoasă, pe care o petrecem împreună cu Asociația Free Adventurer Bikers. Cu ocazia asta, am atras atenția că atunci când se întâlnesc aceste două categorii  – motocicliștii și persoanele cu dizabilități – există incluziune.  În urmă cu 3 ani ne-a venit ideea să mai facem ceva care atrage atenția asupra incluziunii, respectiv să instalăm un leagăn pentru copiii în scaun rulant, pentru ca și ei să se poată juca, împreună cu alți copii. Și eu sunt bunic, m-am dus la terenurile de joacă și am văzut că vin mămicile cu copii, dar copiii în scaun rulant nu se pot juca la fel ca ceilalți, doar se uită. Din păcate, la Sfântu Gheorghe până acum nu a fost un astfel de leagăn, așa că am început să strângem fonduri”, ne-a explicat preotul reformat Makkai Péter.

Procesul nu a fost unul ușor. Campania de strângere de fonduri a fost lansată pe 27 septembrie 2020, în cadrul evenimentului „Cea mai frumoasă zi – Persoanele cu dizabilități pe motor”, cu scopul de a aduna suma de 16.000 de lei – prețul unui astfel de leagăn la vremea respectivă. În doar două luni de la lansarea apelului caritabil, organizația a reușit să strângă 5.000 de lei, însă în perioada care a urmat, donațiile au venit din ce în ce mai greu.

În toamna anului trecut, în contul deschis pentru această inițiativă se strânsese circa 70% din suma necesară, însă efectele pandemiei și izbucnirea conflictului ruso-ucrainean au dus la o „explozie” a prețurilor, astfel că valoarea leagănului s-a dublat. Pentru a putea vedea acest vis transformat în realitate, inițiatorii campaniei au solicitat sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe care a contribuit cu restul sumei și a realizat procedura de achiziție.

„Au fost și donații foarte mici, de 100 de lei, dar au fost și donații mai mari, bineînțeles. În primul an s-au strâns în jur de 4.000 de lei, după care 8.000 de lei, și așa mai departe. Anul trecut, noi deja aveam suma necesară achiziționării leagănului, dar, din păcate, prețurile au explodat iar prețul leagănului s-a dublat. Am cerut ajutorul Consiliului Local, care a îmbrățișat această idee, ne-a ajutat la achiziționarea acestui leagăn, iar Biserica ne-a pus la dispoziție terenul de joacă. Noi am fi vrut să îl avem în martie-aprilie, dar a durat până când s-a făcut achiziția și tot procesul birocratic (…) Dar cu această inițiativă, am motivat și Consiliul Local, de la care am primit promisiunea că în următoarea perioadă, odată cu reamenajarea sau crearea unor noi locuri de joacă, vor avea în vedere instalarea mai multor mijloace din acestea de joacă pentru copiii cu dizabilități. Astfel, terenurile de joacă vor fi diversificate și incluzive, pentru toți copiii”, ne-a mai spus preotul.

„Doar cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să realizăm acest proiect”

Membrii Asociației „Free Adventurer Bikers” s-au implicat de-a lungul anilor în mai multe campanii și acțiuni organizate pentru persoanele cu dizabilități, așa încât în ultimii ani s-au format legături puternice. Szánthó Zoltán, reprezentantul Asociației și-a exprimat speranța că astfel de acțiuni caritabile vor putea fi organizate și în viitor, cu sprijinul sponsorilor.

„A durat mult, aproape 4 ani, a fost multă muncă, s-au implicat multe firme, multe persoane, s-au implicat și motocicliștii, dar a venit și pandemia, a fost foarte greu să mergi să ceri bani de la cineva. Ne-a ajutat Primăria să adunăm suma finală, și cu această ocazie le mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit pentru a putea să facem acest eveniment. Pentru astfel de scopuri nobile am înființat Asociația Free Adventurer Bikers. Doar cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să realizăm acest proiect, iar dacă ne va ajuta în continuare și vom avea sponsori, ne vom implica oricând în astfel de acțiuni. Depindem foarte mult de sponsori. Suntem o Asociație de 3 oameni, am înființat-o strict pentru astfel de evenimente, ca să putem să facem totul legal”, ne-a spus Szánthó Zoltán.

Plimbare cu motocicletele spre Angheluș și Ghidfalău

Înaintea inaugurării leagănului, persoanele cu dizabilităţi vor fi plimbate cu motocicletele prin Angheluș și Ghidfalău, iar de la 11:30 va avea loc o slujbă religioasă la Biserica Reformată Fortificată.

„Duminică sperăm să avem și soare și să fie chiar cea mai frumoasă zi. De la ora 10:00 ne vom aduna împreună cu colegii motocicliști în curtea Casei Iris, de unde vom porni într-o tură spre Angheluș – Ghidfalău și retur, după care vom merge la leagănul de la Biserica Fortificată unde va fi inaugurarea, urmată de un serviciu religios de la ora 12:00”, ne-a explicat preotul reformat Makkai Péter.

La eveniment vor lua parte circa 25-30 de motocicliști care își vor petrece ziua împreună cu persoanele cu dizabilități ale Casei „Iris”.

„Sperăm să le acordăm o zi frumoasă copiilor. Este o ediție specială, este primul leagăn de acest gen la Sfântu Gheorghe. Sperăm că, astfel, Consiliul Local va lua în calcul amenajarea unor leagăne similare și în alte locuri din oraș”, ne-a mai spus Szánthó Zoltán.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio