Ştiri locale

Primarul stațiunii Covasna: „Unii locuitori cred că dacă nu-şi fac asociație de proprietari nu pot fi amendați. Nu e aşa”

Orașul Covasna are doar 5 asociații de proprietari la cele aproape 2.000 de apartamente de bloc, iar primarul stațiunii, Gyerő József, spune că unii locuitori au falsa impresie că în acest fel pot scăpa de diferite amenzi.

Edilul îi încurajează pe locuitori să facă demersurile necesare pentru a se constitui în asociații, în primul rând pentru a putea beneficia de diferite programe guvernamentale și europene, dar și pentru a le fi reprezentate interesele.

Publicitate

„Avem foarte puține asociații raportat la numărul blocurilor. (…) Ar trebui să fie o necesitate identificată de locuitori, să nu vină ca o presiune din partea autorităților. Asociația este a lor, îi reprezintă pe ei, este în interesul lor, noi nu avem niciun interes. Unii ziceau că dacă își fac asociații, vor avea autoritățile prin cine să îi amendeze, Primăria, cei cu deșeurile, și așa mai departe, iar dacă n-au asociație, au scăpat. Asta nu e așa, nu știu cine le-a băgat în cap că dacă nu au asociație nu îi amendează autoritățile locale”, a spus primarul.

Explicațiile vin în contextul în care în urmă cu câteva zile, printr-o postare pe Facebook, edilul a făcut apel la locuitorii orașului să aplice pentru reabilitarea termică a blocurilor în care locuiesc, deoarece costurile sunt suportate în proporție de 100% prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Condiția, însă, este ca locuitorii blocurilor pentru care se solicită termoizolarea să facă parte dintr-o asociație de proprietari.

„Cum am dat acea postare pe Facebook au început să se miște oamenii, s-au interesat ce trebuie să facă. Eu sper să se miște lucrurile, dar vor mai fi și alte apeluri (…) Mesajul nostru este ca oamenii să se constituie în asociații de proprietari! Am văzut discuții, persoane care chiar nu se pricep, și care spuneau că Primăria ar avea vreun interes. Eu ca primar nu am niciun interes să îi oblig pe oameni să facă asociații, interesul este al lor. Noi nu o să luăm niciun ban de aici. Proiectul se derulează prin noi, deci noi ne asumăm în cârcă o muncă în plus, în ideea în care trebuie să pregătim toate documentațiile-suport pentru acest proiect, iar oamenii nu trebuie să participe cu niciun leu. Interesul este al oamenilor, iar câștigul orașului este că schimbăm imaginea aceasta, cum arată localitățile. Câștigul material este al oamenilor, pe consumul de energie, pe ridicarea valorii apartamentelor, toate sunt ale destinatarilor finali. Dacă înțeleg și își fac asociații e ok, dacă nu…”, a mai spus primarul.

Deși, teoretic, legea obligă locuitorii de la bloc să se constituie în asociații, multe localități sunt în situații similare, iar autoritățile locale caută soluții pentru a-i convinge pe oameni să facă acest pas.

Spre exemplu, la Întorsura Buzăului până în luna februarie a acestui an a existat o singură asociație de proprietari din cele 11 blocuri de locuit, fiecare având câte 3-4 scări de bloc.

(Ioana Ardeleanu)  

Publicitate
banner we radio