Ştiri locale

Primarul stațiunii Covasna: „Avem zilnic plângeri legate de urși, din partea hotelierilor și a Spitalului de Cardiologie”

Hotelierii din stațiunea Covasna fac aproape zilnic sesizări către autoritățile locale, semnalând prezența urșilor care, în căutare de hrană, se apropie tot mai mult de zonele circulate, punând în pericol turiștii.

Și reprezentanții Spitalului de Recuperare Cardiovasculară se numără printre reclamanți, spune primarul stațiunii, Gyerő József, însă situația este departe de a fi soluționată.

Publicitate

„Facem atâtea adrese peste tot, dar vedem cam care e abordarea generală. Societatea civilă nu este de acord ca urșii să fie împușcați, să fie îndepărtați. Din păcate așa stau lucrurile, iar urșii sunt un pericol real pentru turiști, pentru oamenii care se plimbă în Valea Zânelor. Anul acesta deocamdată nu am avut atacuri, dar avem zilnic plângeri din partea hotelierilor: Hotel Clermont, TTS, Monte Cervo, chiar și Spitalul de Cardiologie, toți se plâng aproape zilnic prin adrese pe care ni le trimit, iar noi la rândul nostru le trimitem mai departe către forurile competente, solicitându-le să ia măsuri, să identifice soluțiile prin care să rezolvăm sau să înlăturăm acest pericol iminent”, ne-a spus edilul.

În luna aprilie, acesta a postat pe pagina personală de Facebook câteva fotografii din apropierea Campingului din Valea Zânelor, în care apăreau panouri informative dărâmate și rupte, băncuțe din lemn distruse, și mai multe gunoaie, însă în urma anchetei oamenilor legii s-a constatat că o parte dintre stricăciuni au fost provocate de animalele sălbatice, nu doar de turiștii ieșiți la aer liber în inima naturii.

„Anul trecut am amplasat mobilier urban în zona Văii Zânelor, printr-o sponsorizare venită de la firma de bere Ciucaș, și în ultima perioadă am tot avut distrugeri. Am făcut plângeri la poliție, iar în urma verificărilor s-a constatat că o parte a distrugerilor se datorează urșilor. Sunt grătare amenajate în zonă și probabil că simt mirosul, vin și răstoarnă aceste grătare, strică și sparg mobilierul urban în căutare de hrană, golesc și răstoarnă toate pubelele pe care le avem amplasate în zonă (…) Cu gard electric nu poți să îngrădești toată Valea Zânelor, asta poate spune doar un birocrat, stând la birou, dar un om care se gândește normal, dacă merge la fața locului își dă seama că e imposibil. Cine are resurse financiare să monteze gard electric pe zeci de kilometri?”, a mai spus primarul.

În lipsa unor soluții din partea autorităților competente, în urmă cu câțiva ani conducerea Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din stațiunea Covasna a afișat la intrarea în unitatea medicală un anunț prin care îndemna pacienții să sune la 112 dacă sesizează prezența urșilor.

Poza cu mesajul: „Oricine sesizează prezența/apariția ursului în incinta spitalului, este rugat să apeleze numărul unic de urgență 112”, semnat de managerul spitalului, Monica Sporea, s-a viralizat în mediul online abia în luna noiembrie a anului trecut, ajutată și de faptul că a fost distribuită pe pagini precum „Polițiștii au umor”, unde a strâns peste o mie de reacții (AICI).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio