Ştiri locale

Primarul municipiului Târgu Secuiesc: „2022 a fost cel mai greu an din punct de vedere economic, din cei 10 de când sunt primar”

Explozia prețurilor la materialele de construcții și creșterile salariale din domeniu pun în pericol lucrările începute de autoritățile locale, care riscă să rămână cu investițiile neterminate. Primarul municipiului Târgu Secuiesc, Bokor Tibor, a declarat că anul 2022 a fost cel mai dificil din punct de vedere economic, din toți cei 10 ani scurși de când acesta se află la conducerea instituției.

Autoritățile locale ar putea fi nevoite să contracteze un împrumut în cursul anului viitor, pentru a nu renunța la unele investiții începute.

Publicitate

„Cred că a fost cel mai greu an din punct de vedere economic, de 10 ani de când sunt primar. Avem foarte multe proiecte, contribuțiile proprii la dezvoltare au crescut enorm și, din păcate, văd că o să crească și în continuare. Nu știu ce o să se întâmple la anul. Acum, cu majorarea salariilor în construcții, deja ne vin cereri de la firme să mărim valoarea contractelor. Dacă vom continua așa, trebuie să ne gândim ce investiții să punem deoparte, și avem foarte multe investiții, foarte mule proiecte europene. Anul trecut am avut un împrumut de 10 milioane, din care ne-au mai rămas vreo 3, iar din calculele pe care le-am făcut, anul viitor o să ne trebuiască în jur de 20 de milioane contribuție proprie. Sau mergem pe credit, sau renunțăm, deci e greu. Eu nu vreau să renunț, e ultima variantă dar mai bine încerc cu împrumutul, numai să nu creștem mai departe, pentru că atunci nu ajungem nicăieri”, ne-a spus edilul.

Pe lista de priorități a Primăriei Târgu Secuiesc pentru anul 2023 se numără, printre altele, finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii fostei cazărmi, unde va fi amenajat un centru cultural care va găzdui și Muzeulu Breslelor „Incze László”. Clădirea – monument de categoria A va fi consolidată structural, iar spațiile interioare vor fi reîmpărţite. Valoarea totală a investiției depășește 21.5 milioane de lei.

„Ca priorități, cam toate trebuie rezolvate, dar avem o investiție foarte mare – cazarma veche care este o clădire foarte frumoasă, e o lucrare începută anul acesta, iar la sfârșitul anului viitor trebuie să o terminăm. Acolo vrem să mutăm Muzeul orașului, e o investiție foarte mare, 3 milioane de euro am câștigat din proiect, și mai trebuie să punem noi încă vreo 2 milioane de euro contribuție proprie. Este un proiect câștigat prin POR”, ne-a mai spus edilul.

Muzeul Breslelor din Târgu Secuiesc deţine o colecţie inedită de costume populare în miniatură, expoziţia reuninde aproape 250 de păpuşi îmbrăcate în costume populare, realizate la începutul anilor 70, în urma unui concurs lansat de o revistă pentru copii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio