Ştiri locale

Primarul din Micfalău, după ce comuna a rămas aproape fără strop de apă: „Castraveții și roșiile din grădină sunt mai importante decât să ai apă ca să te speli?!”

În ciuda secetei și a apelurilor disperate făcute de autoritățile locale, unii locuitori ai județului continuă să risipească apa potabilă și să o utilizeze la muncile agricole sau în alte scopuri decât pentru consum propriu, cu riscul de a goli rezervele și așa puține.

La Micfalău, de exemplu, deși Primăria i-a rugat pe localnici să facă economie, consumul nu doar că nu a scăzut, ci aproape că s-a dublat. Primarul comunei, Demeter Ferenc, i-a mustrat pe localnicii care utilizează apa cu egoism, fără a se gândi că își lasă vecinii fără apă de băut.   

„Anul acesta ne confruntăm direct cu problema pe care am reușit să o evităm ani de zile făcând mici investiții. Am rămas fără apă (…) Există zeci de așezări în care situația este similară și au fost impuse restricții. Am vrut să evităm acest lucru. Cu toate acestea, de la avaria de duminică, apa care intră (care acum este la capacitate maximă, fără nicio avarie în secțiunea de colectare) nu poate reumple sistemul. Și asta în principal pentru că mulți consăteni vor apă pentru flori, pentru udatul grădinilor, piscine, și pentru ei nu contează faptul că cei care locuiesc mai sus nu au apă nici măcar ca să se spele pe dinți. Acum o lună v-am cerut să limităm consumul propriu. Care a fost răspunsul? De la o medie de 240.000 de litri de apă în timpul verii, consumul a crescut la 360.000 de litri. Și ieri, sistemul a funcționat într-un ritm absolut normal până la ora 16:00, apoi rezerva de apă din rezervor a dispărut într-o oră. Sunt castraveții și roșiile din grădină mai importante decât să ai puțină apă ca să te speli?”, a scris edilul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Acesta subliniază că dacă locuitorii nu se vor adapta schimbărilor climatice și nu își vor schimba obiceiurile, situația va deveni din ce în ce mai greu de gestionat de la un an la altul.

„Asistăm cu toții la o schimbare radicală a climei. Întrebarea este dacă ne putem adapta sau nu obiceiurile pe viitor? Nu vrem să impunem restricții, dar nu am fost niciodată atât de aproape, pentru că rămânem fără apă. Dacă nu ne schimbăm comportamentul, dacă nu ne adaptăm la climă, nu va fi bine pentru nimeni. Vă mulțumesc pentru răbdarea de până acum și pentru sentimentele bune, celor cărora acestea nu au fost înlocuite de lăcomie și egoism. Dacă cineva are idei sau sugestii, vă rugăm să le trimiteți prin mesaj privat”, a mai transmis primarul.

Probleme similare sunt și în alte zone din județ. La începutul săptămânii, Gospodărie Comunală a anunţat că este nevoit să ia măsuri speciale pentru a putea asigura alimentarea cu apă potabilă a mai multor localităţi, unde sunt probleme din cauza secetei.

Conducerea companiei a menționat că în ultimele zile s-a înregistrat o creştere considerabilă a consumului de apă, deoarece foarte multe persoane folosesc apa potabilă din reţeaua publică pentru irigarea terenurilor agricole.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio