Ştiri locale

Primarul din Belin, condamnat penal pentru obținere pe nedrept de fonduri europene. El a fost declarat incompatibil de către ANI și destituit din funcție

Primarul comunei Belin, Sikó Imre, a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendare și 7.080 lei amendă penală pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. În plus, timp de un an acesta nu mai are dreptul de a fi ales în funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Fostul edil era cercetat penal încă din 2018, iar în luna februarie a anului trecut Tribunalul Covasna l-a condamnat pentru „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene”, în formă continuată (decizia Tribunalului Covasna AICI).

Publicitate

Conform anchetatorilor, Sikó Imre ar fi obţinut de la APIA, în calitate de fermier şi persoană fizică autorizată, peste 180.000 lei în baza unor acte false şi inexacte. Pentru această sumă, APIA s-a constituit în parte civilă.

Decizia Tribunalului Covasna a fost atacată, însă Curtea de Apel Brașov a respins apelul în data de 13 ianuarie (AICI). Fostul primar este obligat să plătească despăgubiri în valoare de 181.309 lei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, reprezentând sprijinul obţinut pe nedrept din bugetul UE pentru campaniile agricole 2010 – 2013.

„(…) dispune suspendarea executării pedepsei de 2 (doi) ani închisoare sub supraveghere şi, stabileşte pentru inculpatul Siko Imre termen de supraveghere de 3 (trei) ani, de la data rămânerii definitive a hotărârii. (…) Impune inculpatului Siko Imre să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Covasna sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Obligă inculpatul ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei comunei Aita Mare, jud. Covasna sau în cadrul Primăriei oraşului Baraolt, jud. Covasna, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă”, se arată în decizia Tribunalului Covasna.

Destituit din funcție după ce ANI l-a declarat incompatibil

Contactat telefonic, prefectul județului Covasna, Ráduly István, a declarat pentru We Radio că Sikó Imre a fost destituit din funcție, prin ordin al Prefecturii, în luna octombrie a anului trecut, după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constat că acesta se afla în stare de incompatibilitate.

„Dl. primar din Belin a fost eliberat din funcție în data de 18 octombrie 2021, dar nu este vorba despre acest dosar, motivul fiind că a fost declarat incompatibil cu funcția de primar de către ANI. Acea decizie a rămas definitivă, am primit și noi documentația, iar pe baza acelei incompatibilități l-am eliberat din funcție (…) Primăria Belin este în prezent condusă de dl. viceprimar”, ne-a spus prefectul județului Covasna, Ráduly István.

Pe durata supravegherii, fostul primar trebuie să se prezinte periodic la Serviciul de Probaţiune Covasna, să primească vizitele consilierului de probaţiune; să anunţe schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile și să comunice schimbarea locului de muncă.

Conform sentinței, dacă pe parcursul termenului de supraveghere fostul primar nu respectă măsurile de supraveghere, nu execută obligaţiile impuse, sau săvârşeşte o nouă infracţiune, instanţa va revoca suspendarea şi va dispune executarea pedepsei aplicate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio