Ştiri locale

Primarul comunei Zagon, Kiss Augustin: „Facem tot ce ne stă în putință să creăm un viitor sigur pentru comunitate”

După mai bine de 20 de ani, Primăria Zagon are conducere nouă. La peste o lună de când a preluat oficial mandatul, noul edil, Kiss Augustin, s-a apucat deja de proiectele importante ale Primăriei.

Primele pe listă sunt cele rămase „moștenire” din timpul fostului primar Kis József, printre care extinderea rețelelor de apă și canalizare, asfaltarea drumurilor comunale și întreținerea celor forestiere, finalizarea lucrărilor cadastrale, modernizarea și întreținerea Căminelor culturale, dar și finalizarea sălii de fitness care va funcționa în localitate, și ale cărei lucrări ar urma să fie încheiate, cel mai probabil, la mijlocul lunii viitoare.

Publicitate

„Avem de rezolvat 4 proiecte: extindere apă și canalizare, modernizare Cămine culturale Păpăuți și Zagon, și mai este o sală de fitness care se va finaliza, sper eu, până pe 15 decembrie. Cu extinderea rețelelor deja am început lucrările, de luni. Până nu îngheață pământul băieții lucrează, după ce va veni iarna nu se va mai putea lucra, așa că o să continuăm la primăvară. Între timp, am făcut în jur de 15 străzi, le-am pietruit, am dat cu cilindrul, am curățat șanțurile, am făcut foarte multe în perioada asta (…) Pentru următorii 4 ani sunt și surprize, vreau să fac de la intrare în Zagon și până în centru străzile, să punem niște tuburi, să le turnăm. Am chemat niște proiectanți care vor face proiectul, apoi ne apucăm de asfaltări unde e finalizat proiectul de apă și canalizare. Avem multe de lucrat (…) Eu cred că avem bani suficienți pentru a duce la bun sfârșit toate proiectele, cred că stăm foarte bine. Cât despre accesarea de fonduri europene, în primul rând trebuie să ne uităm pe teren să vedem ce avem de făcut, deci eu fără proiectanți și fără consilieri nu fac niciun pas. Vor veni, ne fac niște oferte, o să le prezint domnilor consilieri și vom decide împreună”, ne-a spus edilul.

„Sunt foarte puține școli în județ ca ale noastre”

În ultimii ani, comuna Zagon și satul aparținător Păpăuți s-au aflat într-o continuă dezvoltare, printre altele fiind derulate lucrări pentru realizarea unui parc de recreere pentru copii, a unui centru sportiv și a unui teren de fotbal.

Nu au fost uitate nici căminele culturale, iar toate unitățile de învățământ din localitate au fost modernizate. Despre școli, noul primar spune că foarte puține localități din județ se pot mândri cu asemenea lucrări: „Școlile au fost modernizate acum 3 ani printr-un proiect, și eu zic că în județ sunt foarte puține școli ca ale noastre, părerea mea”.

„La început nu prea am vrut să mă implic în politică”

În vârstă de doar 33 de ani, Kiss Augustin spune că pe ultimii 13 și i-a petrecut în instituția pe care acum a ajuns să o conducă, unde a lucrat ca inspector în cadrul Biroului agricol, și s-a lăsat destul de greu convins să intre în politică, la insistențele și sprijinit de fostul primar Kis József, comunitate și prieteni.  

„Eu nu prea am vrut să mă implic în politică pentru că niciodată nu mi-a plăcut, dar fostul primar a spus că nu mai candidează pentru că are o vârstă, are 79 de ani, așa că m-a sprijinit, și m-au sprijinit și cetățenii și mulți prieteni. La început nu am vrut, prin februarie-martie am decis să accept această funcție”, ne-a spus Kiss Augustin.

Deficit de personal în cadrul instituției

Acum, spune că experiența dobândită, dar și echipa cu care lucrează, îl vor ajuta să continue proiectele începute, dar și să înceapă unele noi, și mai ambițioase, iar pentru asta beneficiază și de sprijinul noului viceprimar, Macove Florin Constantin, cu care susține că are o relație foarte bună.

Cu toate acestea, există deficit de personal în cadrul instituției, fiind nevoie de specialiști în mai multe domenii.

„Avem un viceprimar din partea PNL Covasna, tot așa tânăr, are 37 de ani, deci e mai mare decât mine cu 3-4 ani. Facem echipă bună. Eu, personal, mă înțeleg cu colegii, cu subalternii, cu consilierii, cu toată lumea. În total suntem în jur de 35 de angajați, nu suntem suficienți. Avem nevoie de un consilier juridic, de o persoană care să se ocupe de achiziții publice, de o persoană care să lucreze la Biroul agricol în locul meu. Suntem prea puțini”, ne-a explicat primarul.

Cu planuri mărețe, dar și cu convingerea că armonia în comunitate trebuie păstrată „indiferent de etnie sau religie”, Kiss Augustin spune că în următorii 4 ani, alături de echipa pe care o conduce, va face tot ce îi stă în putință pentru a crea un viitor sigur pentru locuitori.

„Facem tot ce ne stă în putință ca să creăm un viitor sigur (…) Mă angajez să lucrez, să colaborez împreună cu consătenii. În continuare vreau să menținem armonia cu locuitorii, indiferent de etnie și religie (…) Este în plan dezvoltarea în continuare a infrastructurii: asfaltarea drumurilor comunale, întreținerea drumurilor forestiere și de câmp, terminarea lucrărilor cadastrale. Atragem în continuare, pe lângă sprijinul acordat de statul român și de Consiliul Județean, fonduri externe de la Uniunea Europeană pentru dezvoltare, în special pentru agricultură, deoarece majoritatea locuitorilor realizează venituri din agricultură și zootehnie (…) Este necesară în continuare întreținerea clădirilor care sunt destinate intereselor publice, de exemplu, modernizarea cabinetelor medicale, modernizarea căminelor culturale din satul Păpăuți și Zagon”, scria edilul înainte de alegerile locale din luna septembrie, într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Cât despre munca de primar în vremuri de pandemie, acesta se arată încrezător, și spune că, cel puțin deocamdată, situația este sub control: „În județ eu cred că stăm foarte bine. Incidența cazurilor la mia de locuitori este în jur de 2,7% la Zagon, la Păpăuți a crescut un pic, a ajuns la 4,7%, dar nu este problemă”.

Kiss Augustin a câștigat primul mandat de primar, în urma alegerilor locale din 27 septembrie, după ce a obținut 81% din voturile alegătorilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio