Ştiri locale

Primarul comunei Micfalău, Demeter Ferenc, va candida pentru al treilea mandat: „Am avut mari dubii dar ar fi păcat să nu termin proiectele de dezvoltare”

Primarul comunei Micfalău, Demeter Ferenc, va candida la alegerile locale din 2024, pentru al treilea mandat. Edilul, care a câștigat primul mandat în 2016 pe listele UDMR Covasna, a declarat că a avut „dileme mari” în privința unei noi candidaturi, însă a luat această decizie întrucât își dorește să finalizeze proiectele demarate pentru dezvoltarea comunei.  

„E prima oară când spun asta public, dar voi candida la alegerile locale de anul viitor, deși am avut dileme mari, dar momentan așa văd că ar fi păcat să nu termin eu aceste planuri de dezvoltare”, a declarat primarul, în exclusivitate pentru We Radio.

Despre anul care tocmai se încheie, edilul spune că, în ciuda greutăților, a fost un an „foarte bun”, comuna obținând finanțare pentru trei proiecte importante, respectiv eficientizarea energetică a Căminului Cultural, dotarea școlii și grădiniței din comună și modernizarea străzilor, iar o altă realizare majoră este finalizarea construcției bazinului suprateran cu o capacitate de 320.000 litri – o investiție de peste 520.000 de lei, care poate asigura necesarul de apă potabilă pentru o zi și jumătate. Bazinul, care a fost deja pus în funcțiune, rezolvă cel puțin temporar problema apei cu neconformități la indicatorii de potabilitate, pe care autoritățile locale se chinuie de mai mulți ani să o rezolve.

„Chiar dacă momentan sunt destul de pesimist după ultimele decizii ale Guvernului, cred că a fost un an foarte bun. Am reușit să semnăm două contracte de finanțare prin PNRR, și anume eficientizarea energetică a Căminului Cultural din Micfalău, în valoare de 1,2 milioane de lei, respectiv dotarea școlii și a grădiniței din Micfalău, în valoare de 750.000 lei. Suntem în faza de semnare a contractului pentru modernizarea străzilor prin programul Anghel Saligny, avem depus dosarul și așteptăm să ne cheme să semnăm. Aici este vorba despre o finanțare de peste 10 milioane de lei. Sunt cele trei mari proiecte pe care ni le-am propus și unde am reușit să facem pași importanți. Dacă mă gândesc bine, tot ce ne-am propus la începutul anului am reușit, avem o investiție foarte importantă în comună, și anume finalizarea bazinului de apă potabilă, este pus în funcțiune. În rest, am reușit tot ce înseamnă sprijinirea ONG-urilor, bisericilor, vârstnicilor, ca să avem o comunitate vie. Dintr-o comunitate în adormire, să zicem, cred că am reușit să o aducem la viață”, ne-a spus primarul Demeter Ferenc.

„Am și regrete, dar asta mă motivează ca anul viitor să facem și mai mult”

Cu toate acestea, există și probleme pentru care Primăria Micfalău încă nu a reușit să găsească soluții, cum ar fi cele legate de reabilitarea rețelei de apă, unde lucrările bat pasul pe loc, dar și cele legate de rețeaua de canalizare pe una dintre străzi.   

„Am și regrete, dar asta mă motivează ca anul viitor să facem și mai mult pentru comună. Avem o problemă cu canalizarea. Una dintre străduțe – partea stângă a străzii Pârâului – atunci când a fost făcută a rămas pe dinafară și nu avem posibilitatea să depunem nicăieri un proiect, pentru că suntem sub 2.000 de locuitori. Totodată, suntem parte a proiectului județean privind reabilitarea rețelei de apă, dar și acolo văd că batem pașii pe loc, nu prea merge, e mult până când vor putea începe lucrările. Un alt regret este că nu găsim izvoare de apă potabilă, tot căutăm și găsim doar ape minerale, iar vara avem probleme cu cantitatea de apă de care e nevoie în comună. În fiecare an, în august, când e secetă avem probleme”, ne-a mai explicat primarul.

Așa cum am mai scris și în alte ocazii, localitatea are 8 izvoare de apă minerală, însă niciun izvor subteran de apă dulce, astfel că apa care ajunge la populație provine din pâraie, după un proces de filtrare și clorinare, prin intermediul a două rezervoare care au o capacitate totală de 220.000 litri. Problemele de potabilitate cu care comuna se confruntă în fiecare an sunt legate de faptul că aceste două bazine nu pot fi curățate și dezinfectate corespunzător.  

„Anul 2024 va fi anul construcțiilor”

Printre proiectele pe care Primăria Micfalău le are în plan pentru anul viitor se numără modernizarea și digitalizarea Școlii Gimnaziale „Fejér Ákos” din comună, dar și asfaltarea străzilor prin intermediul programului Anghel Saligny, acesta din urmă fiind cel mai important proiect de pe lista de priorități a autorităților locale.

„Eu așa am spus că anul acesta este anul pregătirilor, iar anul viitor va fi anul construcțiilor. Consider că vom începe lucrările la toate proiectele pentru care am semnat, sper că vom găsi și soluții pentru cofinanțare. Din cauza inflației mari va trebui să recalculăm taxele locale, dar voi informa populația printr-o scrisoare că avem nevoie de această mărire pentru că avem nevoie de cofinanțare. Sunt proiecte importante, sunt sume importante și cred că nu va fi o problemă din partea populației. Avem peste 80% taxele plătite, ceea ce e foarte bine, și comunitatea cred că va înțelege că trebuie să depunem cu toții un efort pentru a reuși aceste proiecte”, a mai spus Demeter Ferenc.

„Trebuie să facem tot posibilul să arătăm că nu suntem o comună care poate fi unită cu o alta”

În ceea ce privește viitorul comunei, edilul spune că dacă va câștiga un nou mandat va face tot posibilul pentru a evita comasarea cu alte localități, așa cum prevede proiectul de lege privind reforma administrativ-teritorială a României.

„Trebuie să facem tot posibilul ca să arătăm că nu suntem o comună care poate fi unită cu alta. Dacă după alegeri intrăm în perioada despre care tot vorbește Guvernul, că trebuie comasate comunele, eu voi face tot posibilul ca noi să arătăm că suntem buni gospodari și să ne lase să ne dezvoltăm (…) Au făcut și acel OUG cu măsurile de austeritate și deja s-a modificat de 7 ori… parcă nu gândesc, chiar nu înțeleg. Momentan ne-au dat ceva bani, dar în acest OUG scrie că poți să faci plăți doar în limita cheltuielilor din celelalte luni. Eu acum am bani și nu pot să plătesc facturile pentru că Guvernul spune că peste limita cheltuită în lunile anterioare nu pot să plătesc. E foarte greu (…) Ar fi frumos să lucrezi pentru comunitate, dar măcar să ai ceva predictibilitate”, a mai spus primarul.

Amintim că ideea comasării comunelor cu populație mai mică de 5.000 de locuitori aparține Camerei de Comerţ şi Industrie a României și este inclusă în proiectul de lege care vizează reforma administrativ-teritorială. Măsura este văzută ca o soluţie de economisire a banilor din bugetul țării, statul urmând să cheltuie mai puțin cu salarizarea funcționarilor, după închiderea a circa două treimi dintre primării. În prezent, din cele peste 3.000 de unități administrativ-teritoriale câte are România, 400 de comune au sub 1.500 de locuitori iar alte 1.150 au între 1.500 și 3.000 de locuitori. Pe de altă parte, sunt comune care au de câteva ori mai mulți locuitori decât unele orașe.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio