Ştiri locale

Primarul comunei Barcani îi îndeamnă pe localnici să-și cosească iarba din jurul gospodăriilor: „Chiar nu-mi doresc să ajungem la sancțiuni”

Primarul comunei Barcani, Nicolae Pastor, îi îndeamnă pe locuitori să cosească iarba din jurul gospodăriilor pentru ca localitatea să fie „curată și primitoare” pentru cei care îi calcă pragul. Într-o postare pe pagina de Facebook „Împreună pentru Barcani”, edilul a transmis că deși în trecut au existat cazuri când angajații Primăriei au efectuat astfel de lucrări în fața porților localnicilor, instituția nu dispune de forța de muncă necesară pentru a acoperi întreaga comună de câteva ori pe an.

„Știu că fiecare fermier/proprietar de imobil e în criză de timp, însă am rugămintea ca fiecare dintre dumneavoastră să își aloce 15/20 de minute în a-și cosi șanțul de la capătul fâneței sau din dreptul casei. Dacă ați mai observat că echipa Primăriei Barcani cosește pe la porțile dumneavoastră, să știți că a fost doar din dorința de a avea o comună curată și primitoare atunci când cineva ne calcă pragul. Primăria Barcani are doar câțiva angajați (…) Oricâtă dorință ar exista în a face curățenie de minim 3 ori pe an pe cei 74 km de străzi ale comunei Barcani, efectiv nu se poate, deoarece există multe alte lucruri mai important de realizat”, a transmis primarul Nicolae Pastor.

Edilul a mai transmis că, în prezent, doar 8 beneficiari de ajutor social mai prestează muncă în folosul comunității, față de 45 câți erau în urmă cu 3 ani, și a precizat că multe alte primării din țară au impus taxă pe cosit sau amenzi în acest sens, „deoarece există legalitate deplină pentru această cauză”.

„Chiar nu-mi doresc să ajungem la sancțiuni. Era o vorbă: Dacă în dreptul casei sale, face orice om curat, peste un ceas ar fi tot satul ca oglindă luminat!”, a mai scris primarul.

Unul dintre cei mai tineri primari din județ, Nicolae Pastor nu se află la primul apel de acest gen, în scopul educării comunității. Spre exemplu, în vara anului trecut, hotărât să îi facă pe localnici să înțeleagă că sunt egali în fața legii, edilul a promis că instituția pe care o conduce va începe să dărâme construcțiile ridicate ilegal pe pășunea comunei, dacă persoanele pentru care s-au emis decizii judecătorești care le obligă la ore în folosul comunității nu respectă programul stabilit și nu se prezintă la muncă.

De asemenea, în luna noiembrie, Primăria le-a dat un ultimatum localnicilor din zonele Friguraș și Pârâul Jacului, care au avut la dispoziție aproape o lună pentru a strânge gunoaiele menajere și cele reciclabile din curți sau de la marginea proprietăților pe care le dețin. Primarul localității a avertizat la vremea respectivă că vor avea loc controale, iar cei care nu au adunat deșeurile vor primi amenzi de 2.500 de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio