Ştiri locale

Primarul comunei Barcani: „De peste 3 ani strângem gunoaie de prin păduri și drumuri și parcă nu se mai termină!”

Autoritățile locale din Barcani duc o luptă aparent interminabilă cu deșeurile aruncate la voia întâmplării. Într-o postare pe Facebook, primarul comunei, Nicolae Pastor, a transmis că angajații instituției pe care o conduce adună de mai bine de 3 ani deșeurile aruncate în păduri și pe drumurile publice, iar fenomenul „parcă nu se mai termină”.

În urmă cu aproape 2 ani, Primăria a câștigat o finanțare europeană în valoare de peste 1 milion de lei prin PNRR, sumă cu ajutorul căreia au fost achiziționate și instalate 25 de camere video pentru managementul traficului, dar și pentru prevenirea furturilor din locuințe și depozitarea deșeurilor în locuri interzise.

Publicitate

Edilul a făcut apel la locuitorii comunei să conștientizeze că „nu este normal” ca gunoaiele să ajungă în natură.

„În ultima perioadă ne-am ocupat de curățenia de primăvară, dar și de alte proiecte mai mici sau mai mari. Strângem gunoaie de prin păduri și drumuri de 3 ani și ceva și parcă nu se mai termină! Chiar vă rog din suflet să conștientizați că nu e normal așa ceva! Prin PNRR am câștigat un proiect de digitalizare, 100% nerambursabil, prin care vom avea mai multe echipamente software dar și hardware. Am început implementarea lui, prima parte fiind un sistem video de management trafic, dar și de prevenire a furturilor din locuințe și a aruncatului gunoaielor pe străzi, și nu numai. De foarte multe ori ați cerut montarea camerelor video în comună. Prin acest proiect au fost achiziționate 25 de camere și montate pe aproape toate străzile. Proiectul mai conține încă două părți, valoarea lui depășește 1.100.000 lei”, a transmis edilul.

Amintim că, în primăvara anului 2022, primarul a transmis că va recompensa cu 100 de lei fiecare persoană care va aduce dovezi „clare și concrete” privind persoanele care abandonează deșeuri în zonele în care încă nu au putut fi instalate sisteme de monitorizare video.

Tot pentru a mobiliza comunitatea și pentru a crește gradul de conștientizare, Primăria a oferit premii în bani și excursii pentru clasele de elevi care au reușit să adune cele mai multe gunoaie, în urma acțiunii respective fiind colectate aproape 3 tone de deșeuri de pe raza comunei. Premiul I a constat în alocarea sumei de 5.000 de lei pentru organizarea unei excursii de două zile și punerea la dispoziție a două microbuze în acest sens, iar premiile II și III au constat în alocarea a 1.500, respectiv 1.000 de lei pentru câte o excursie de o zi cu transport gratuit.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio