Primarul Antal Árpád: „Vreau ca salariul mediu din Sfântu Gheorghe să fie peste media națională”
În ultimii 15 ani, salariile din județul Covasna și, implicit, din Sfântu Gheorghe au crescut, afirmă primarul Antal Árpád, potrivit căruia nivelul de salarizare va crește pe măsură ce zona se va dezvolta iar oferta locurilor de muncă va fi mai mare. Primarul a declarat într-o conferinţă de presă că unul dintre obiectivele sale pentru următorul mandat este ca salariul mediu al municipiului să depășească media națională.
„Îmi doresc ca în Parcul Industrial să vină la lucru 1.000-1.500 de oameni în fiecare dimineață, îmi doresc să fie locuri de muncă mai bine plătite, ca salariul mediu din Sfântu Gheorghe să fie peste media națională. Cu cât vor fi mai multe locuri de muncă, cu atât nivelul de salarizare va crește. Dacă vă aduceți aminte, în urmă cu 15 ani județul Covasna era pe penultimul loc în ceea ce privește salariile, iar acum, în ultimele statistici este undeva pe locul 22-23. În 15 ani s-a putut performa și în această direcție. Este evident faptul că la Sfântu Gheorghe salariile sunt mult mai mari decât la nivelul mediu al județului Covasna. A crescut oferta, iar când ai ofertă de loc de muncă, atunci e normal să oferi salariu mai mare pentru că, dacă nu, nu găsești oameni care să îți lucreze. Am făcut un sondaj anul trecut și am întrebat oamenii cum consideră ei că trăiesc, iar în jur de 70% au răspuns: foarte bine, bine, sau ok, dar cineva cu salariul minim poate să spună că trăiește bine, iar altcineva care are salariul de 3.000 de euro poate să spună că trăiește prost, pentru că este o chestiune foarte subiectivă”, a spus edilul.
Amintim că printre planurile autorităților locale pentru perioada imediat următoare se numără construirea unui consorţiu pentru învăţământ dual care va contribui la dezvoltarea învăţământului profesional în judeţul Covasna, atât prin creşterea numărului de domenii, de calificări şi de absolvenţi, cât şi prin asigurarea unui parcurs educaţional pentru elevii înscrişi în învăţământul dual şi crearea premiselor ca aceştia să îşi continue studiile în învăţământul universitar.
Viitorul campus liceal şi universitar ar urma să fie construit pe un teren intravilan de peste 24.000 de metri pătraţi, aflat pe teritoriul fostei ferme de păsări din Sfântu Gheorghe, în zona străzii Jókai Mór, unde vor putea învăţa 200 de elevi din ciclul liceal şi 100 de studenţi.
Campusul va dispune de săli de clasă, ateliere şi laboratoare didactice, săli de sport, o cantină şi un cămin, iar investiţia a fost evaluată la peste 114 milioane de lei fără TVA, din care Primăria Sfântu Gheorghe va acoperi circa 11,2 milioane de lei, iar Consiliul Județean Covasna va contribui cu circa 5,7 milioane de lei.
Din consorţiul „Sepsi Dual” vor mai face parte Universitatea „Babeş-Bolyai”, Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar”, Liceul Economic „Berde Áron” şi Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din municipiu, precum şi mai multe firme din judeţ care activează în domeniul producţiei şi serviciilor, comerţului şi turismului, precum şi în domeniul medical şi bancar.
(Ioana Ardeleanu)