Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „Și la nivel local trebuie văzut care sunt autoritățile unde s-a exagerat cu angajările și salarizarea”

Restructurarea aparatului bugetar, care în prezent este supradimensionat, este absolut necesară, iar procesul trebuie să înceapă de la nivel central și să continue cu o evaluare atentă a situației din administrațiile publice locale, afirmă primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Potrivit edilului, acest proces ar trebui să ducă la o aliniere mai echitabilă între sectorul public și cel privat, întrucât, în prezent, raportul dintre angajații celor două sectoare este unul „anormal”.

„Privit la nivel macro, nu este normal ca în această țară să fie 1,3 milioane de bugetari, raportul dintre bugetari și nebugetari este unul anormal. Nu putem vorbi de faptul că există o lipsă de locuri de muncă în zona privată și că statul trebuie să aibă foarte multe locuri de muncă pentru a proteja interesele cetățenilor. Atâta timp cât în fiecare an guvernul aprobă un număr de 100 de mii de muncitori extracomunitari, e clar că acei 100 de mii de oameni vin în zona privată să lucreze, nu vin în zona publică. Deci zona privată duce o lipsă de forță de muncă și atunci, poate, ar trebui eliberați o parte dintre angajații din zona publică și lăsați să meargă în zona privată. Cred că aparatul bugetar este supradimensionat, mai ales în zona centrală. Nu e corect să aduci niște sacrificii la nivel local până când nu faci sacrificii la nivel central. Deci eu cred că din acest punct de vedere s-a început destul de bine, pentru că s-a scăzut numărul de secretari de stat, a scăzut numărul de ministere, scade numărul de subprefecți, începe să scadă numărul de angajați la nivel central, și acest lucru probabil va ajunge la un moment dat la nivel local”, a declarat primarul Antal Árpád, joi, în cadrul unei conferințe de presă.

Edilul a mai declarat că în cazul instituțiilor unde există „un exces de personal și salarii prea mari” trebuie făcute anumite corecții.

„La nivel local trebuie văzut care sunt acele autorități care și până acum au fost, să spunem așa, buni gospodari și n-au exagerat nici cu salarizarea, nici cu numărul de angajați în zona publică, și care sunt acele autorități locale unde s-a exagerat. Nu poți să vii și să ceri același lucru de la unul care are 70 de angajați, pentru că a avut grijă să n-aibă mulți angajați, și de la altul care are 200 de angajați pentru că a angajat foarte mult. Cu siguranță va trebui să ajungem și în zona autorităților locale și va trebui să vedem care sunt acele autorități unde există exces de personal, unde poate că salariile sunt prea mari, și se vor face corecții în această direcție (…) Nu vorbim de scădere de salarii, nu vorbim de dat afară oameni, eu vorbesc de posibilități. Ar exista posibilități și cred că e foarte corect ca zona publică să se compare tot timpul cu zona privată”, a mai spus primarul.

Săptămâna trecută și președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că aparatul bugetar este supradimensionat, iar restructurarea ar trebui făcută, în primul rând, la nivel central. Potrivit acestuia, o soluție pentru reducerea cheltuielilor la nivel central ar fi și descentralizarea anumitor instituții și transferarea acestora în subordinea consiliilor județene.

Recent, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat reducerea numărului de secretari de stat cu 25% față de situația de dinaintea Parlamentarelor de anul trecut, precizând că în coaliție s-a discutat și despre reducerea numărului subprefecților, astfel că județele cu peste 500.000 de locuitori ar rămâne cu 2 subprefecți, iar cele sub 500.000 de locuitori vor avea câte un subprefect.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio