Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „Nu cred că persoanele de pe stadioane sunt reprezentative societăţii româneşti în problema xenofobiei”

Legislaţia României ar trebui modificată întrucât este prea permisivă cu persoanele care instigă la ură, iar xenofobia ar trebui sancţionată drastic, spune primarul Antal Árpád, făcând referire la maniferstările galeriei gazdă din timpul meciului Farul Constanța – Sepsi OSK, dar şi la alte scandări xenofobe întâlnite pe stadioanele din ţara noastră.

Acesta este de părere că un rol-cheie în combaterea derapajelor de acest gen îl au şi formatorii de opinie care ar trebui să aibă „o atitudine foarte clară” şi să nu accepte asemenea derapaje.

Publicitate

„Nu aş vrea să ajungem în situaţia în care să spunem că persoanele de pe stadioane sunt reprezentative societăţii româneşti, deci eu nu cred că societatea românească este atât de xenofobă precum întâlnim pe stadioane. Aşa este peste tot în lume, ştim foarte bine că ultraşii sunt huligani, însă cu siguranţă legislaţia din România este extrem de permisivă şi aici avem două probleme de atitudine din partea autorităţilor. Atâta timp cât persoanele reprezentative nu ies în public şi nu au un punct de vedere foarte strict şi foarte clar împotriva acestor tipuri de acţiuni, practic este un fel de înţelegere tacită, dacă vreţi, între autorităţi şi cei care au acest tip de scandări. A doua problemă este legislaţia în sine care, tot aşa, este foarte, foarte permisivă. Nu este de ajuns ca amenzile să crească, pe lângă acest lucru, este foarte important ca formatorii de opinie din societatea românească – fie că vorbim de ziarişti, de actori, de oameni de stat sau de oameni politici – să aibă o atitudine foarte clară în această privinţă”, a spus edilul, joi, într-o conferinţă de presă.

Un incident similar a avut loc şi pe 4 august, la meciul dintre CSA Steaua – FK Csíkszereda, din Liga a 2-a, când suporterii bucureşteni au aprins torțe și petarde şi au scandat lozinci antimaghiare. Crainicul le-a cerut în repetate rânduri să înceteze, dar fără succes. În minutul 4, arbitrul a fost nevoit să întrerupă meciul, timp de câteva secunde, din cauza vizibilității scăzute.

Reprezentanții Comisiei de Etică și Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal au decis sancționarea echipei CSA Steaua cu 10.000 de lei, iar Ministerul Tineretului şi Sportului a anunţat zilele trecute, într-un comunicat de presă, că incidentele de la partida dintre CSA Steaua şi FK Csikszereda vor fi analizate și de către Comisia de Combatere a Violenţei în Sport.

De asemenea, Liga Profesionistă de Fotbal a amendat FC Farul Constanţa cu 10.500 de lei pentru incidentele de la meciul cu Sepsi OSK, şi a dispus ca antrenorii celor două echipe să rămână în tribune în următoarele două etape.

Gheorghe Hagi, patronul clubului de la malul mării, a primit o penalitate sportivă de 360 de lei, în timp ce Leo Grozavu a primit o amendă de 4.500 de lei.

Marţi, într-o postare pe Facebook, conducerea clubului din Sfântu Gheorghe a transmis că cele două echipe, respectiv Sepsi OSK şi FK Csíkszereda, propun modificarea articolului 54 din Regulamentul Disciplinar al FRF, iar oficialii clubului din Sfântu Gheorghe spun că dacă incidentele de acest gen vor continua, vor apela și la forurile internaționale.

La meciul de duminică, jucat pe teren propriu cu FC Argeș jucătorii antrenaţi de Leo Grozavu au ţinut un „protest” de 21 de secunde, afişând un banner cu mesajul „21 de secunde pentru secolul 21”, în limbile română şi engleză.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio