Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „Legal, Primăria nu poate să investească în lifturile de bloc. Este obligaţia proprietarilor să le întreţină”

Reabilitarea și întreținerea lifturilor de bloc din municipiu rămâne, deocamdată, în sarcina asociațiilor de proprietari, întrucât, legal, Primăria nu are pârghii să intervină decât în cazul blocurilor în care sunt în derulare lucrări de reabilitare termică, a explicat primarul Antal Árpád într-un interviu la We Radio.

Autoritățile locale și-au arătat în mai multe ocazii intenția de a interveni pentru modernizarea ascensoarelor, existând, de-a lungul timpului, discuții și chiar intervenții ale formațiunii UDMR în Parlament pentru lansarea unui program de cofinanţare a lucrărilor cu fonduri atât din partea autorităților locale, cât și din partea asociaţiilor de proprietari.

Publicitate

„Liftul este proprietatea persoanelor care locuiesc în blocul respectiv, este o proprietate privată, comună și, conform legii, în acest moment Primăria nu are posibilitatea să investească în lifturi. Noi chiar am avut discuții cu grupul parlamentar al UDMR şi am solicitat să depună un proiect de lege în Parlament pentru a putea rezolva această problemă, sau măcar pentru a putea cofinanţa. În acest moment, doar în blocurile în care se face reabilitare termică se poate interveni şi la lifturi, în rest, nu există un program prin care Primăria să cofinanţeze modernizarea ascensoarelor. Ne dorim acest lucru, sunt inclusiv blocuri în care nu s-au montat lifturile, s-au oprit lucrările în 1989, şi cred că ar trebui rezolvată această problemă, dar trebuie creat cadrul legal pentru acest lucru. Deocamdată, este obligaţia proprietarilor de a întreţine aceste lifturi”, a explicat primarul Antal Árpád.

În 7 scări de bloc din municipiu, construite înainte de Revoluţie, ascensoarele nu au mai apucat să fie montate deși planurile inițiale prevedeau acest lucru, astfel că un program care ar permite cofinanțarea unor asemenea lucrări ar soluționa și această problemă.

Anul trecut, autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au anunțat că vor lansa un program de reabilitare a ascensoarelor, precizând, totodată, că sunt deschise să cofinanţeze din bugetul local şi montarea lifturilor în blocurile ridicate în urmă cu peste 30 de ani.

La vremea respectivă, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a explicat că deși problema ar trebui rezolvată cu ajutorul Primăriei, în prezent există piedici din punct de vedere juridic, având în vedere că apartamentele sunt în proprietate privată, iar lifturile sunt în administrarea asociațiilor de proprietari.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio