Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „În niciun cartier din oraș nu s-au făcut atâtea investiții câte s-au făcut în cartierul Ciucului”

Circa 1.660 de apartamente din Sfântu Gheorghe vor fi reabilitate termic în următorii ani cu finanțare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), blocurile incluse în program fiind selectate în funcţie de mai multe criterii, printre care urbanistic şi social. Lucrările vor contribui atât la creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi la scăderea costurilor de încălzire, cât şi la îmbunătățirea aspectului urbanistic.

Primarul Antal Árpád a declarat într-o conferință de presă că printre zonele din municipiu în care vor fi investite cele mai mari sume de bani în acest sens se numără cartierul Ciucului, unde și rezultatele lucrărilor din ultima perioadă vor fi vizibile până la finalul acestui an.

Publicitate

„Cartierul Ciucului va arăta bine la finalul acestui an. În niciun cartier din oraș nu s-au făcut investiții câte s-au făcut în cartierul Ciucului. Avem câștigate fonduri europene, și în acest moment dacă ne uităm la fondurile europene, la proiectele semnate din PNRR, Sfântu Gheorghe este printre primele trei orașe din țară – eu cred că e pe locul I – în ceea ce privește sumele atrase pe cap de locuitor. Cele mai mari sume vor merge în reabilitarea termică. Atunci când am prioritizat am ținut cont, pe de o parte, de zona socială, și astfel cele mai multe fonduri vor merge în cartierul Ciucului, și am ținut cont de zonă din punct de vedere urbanistic, pentru ca acele blocuri care sunt lângă arterele principale ale orașului să fie reabilitate. Deci, peste 2-3 ani când vom finaliza toate aceste investiții, va arăta altfel orașul și din acest punct de vedere”, a declarat primarul.        

Potrivit edilului, în ultimii ani, municipiul Sfântu Gheorghe a avut cea mai dinamică dezvoltare dintre orașele regiunii, iar unul dintre obiectivele pentru noul mandat este ca până în anul 2030, Sfântu Gheorghe să devină „orașul cu cea mai bună calitate a vieții din Europa Centrală și de Est”, din rândul orașelor cu 50.000 de locuitori.

„Eu cred că Sfântu Gheorghe a devenit un oraș care la nivelul Secuimii cu siguranță a arătat cea mai dinamică dezvoltare, atât la nivel de infrastructură, cât și la nivel de comunitate. Visul nostru este ca până în anul 2030 Sfântu Gheorghe să fie cel mai bun și mai locuibil oraș, să fie orașul cu cea mai bună calitate a vieții din Europa Centrală și de Est, dintre orașele cu 50.000 de locuitori. Acesta este visul nostru, pentru asta lucrăm”, a mai spus Antal Árpád.

Acesta a mai menționat și că centura ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe, a cărei construcție a început în urmă cu aproximativ doi ani, este în momentul de față cea mai importantă investiție a orașului, iar odată ce va fi dată în folosință, în luna august a acestui an, va schimba atât viața locuitorilor, cât și traficul în unele cartiere din oraș.

„Șoseaua de centură, momentan, este cea mai importantă investiție a municipiului Sfântu Gheorghe, o investiție de aproximativ 70 de milioane de euro, care ajută orașul și pe locuitorii orașului indirect (…) Sunt convins că în această vară, după ce vom preda această investiție, cartiere întregi din Sfântu Gheorghe se vor schimba, viața oamenilor din cartiere întregi se va schimba, pentru că au fost obișnuiți de-a lungul deceniilor ca prin fața blocului, în cartierele lor, să circule autoturisme care doar tranzitează orașul, să circule mașini de mare tonaj. Acest lucru va dispărea începând din această vară”, a mai spus primarul.

În ceea ce privește investițiile în dezvoltarea orașului, edilul a declarat că acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul și implicarea UDMR.

„Eu nu aș putea să fiu aici, nu aș putea să fiu un primar eficient dacă nu aș avea in spate o echipă puternică cum este UDMR, atât la nivel de județ, cât și la nivel de țară (…) Nu ar exista această șosea de centură dacă nu ar exista UDMR, nu ar exista baze sportive moderne în Sfântu Gheorghe, nu am avea un centru modernizat dacă nu ar fi fost UDMR. Ne place sau nu UDMR, toată lumea trebuie să înțeleagă că este forța politică care poate să aducă performanță pentru municipiul Sfântu Gheorghe și locuitorii săi, indiferent de etnie. Am văzut în 16 ani că nimeni altcineva nu a fost preocupat de viitorul orașului, nimeni nu m-a căutat, nu a venit la mine să spună: vreau să dăm niște bani pentru Sfântu Gheorghe, să faceți ceva, doar UDMR, iar acest lucru este foarte important”, a mai spus primarul.

Printre obiectivele pentru următorul mandat în ceea ce privește dezvoltarea municipiului se mai numără, printre altele, utilizarea exclusivă a autobuzelor electrice pentru transportul în comun,  eliminarea zonelor „ruginite” din oraş, construirea unui nou cartier de locuințe și a unui campus pentru învățământul dual, sau asigurarea celui mai bun sistem de la nivel național pentru îngrijirea persoanelor vârstnice din municipiu.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio