Ştiri locale

Primarul Antal Árpád face apel la locuitori să sune la Poliţie dacă văd pe stradă persoane cu afecțiuni psihice: „În ultimele luni am rezolvat problema pentru încă 3 persoane”

Problema persoanelor cu afecțiuni psihice care hoinăresc pe străzi, după ce nu au mai putut fi integrate în centre specializate odată cu desființarea a zeci de „azile ale groazei” din țară, este ținută sub control de autoritățile din Sfântu Gheorghe, iar situația „revine încet-încet la normalitate”, a declarat primarul municipiului, Antal Árpád, într-un interviu la We Radio. Cu această ocazie, primarul a făcut apel la locuitorii municipiului să sune fie la 112, fie la Poliția Locală, sau să sesizeze Primăria în cazul în care întâlnesc pe stradă persoane despre care știu că au afecțiuni psihice.   

Într-un răspuns la o întrebare adresată de un ascultător al postului nostru de radio, edilul a menționat că declarațiile pe care le-a făcut pe această temă în luna octombrie a anului trecut (AICI) au iscat „un scandal național”, iar Ministerul de resort a trimis Corpul de Control în județul Covasna pentru a face verificări. Amintim că la vremea respectivă primarul Antal Árpád a criticat „decizia heirupistă” a autorităților centrale de a închide mai multe cămine pentru vârstnici, adulți, copii și persoane cu dizabilități din țară, precizând că soluția ar fi fost luarea unor „decizii etapizate”, respectiv închiderea centrelor unde într-adevăr erau probleme grave.

„A ieșit un scandal național din ce am declarat atunci, cu Corpul de Control al Ministerului trimis în județul Covasna și alte minuni, deci chiar a avut ecou declarația mea. Problema este una foarte complexă și este reală. Aceste persoane nu au ce să caute pe străzi, este clar. Înainte de acest scandal cu azilele groazei am făcut demersuri, cred că în aproximativ 3 ani am reușit și era liniște la Sfântu Gheorghe. Și noi, Municipalitatea, am plătit pentru ca aceste persoane să fie în siguranță, în condiții optime. A fost această problemă care a bulversat tot sistemul de protecție a persoanelor cu handicap psihic, iar acum cred că se revine cumva, încet-încet, la normalitate. E foarte important ca, în momentul în care cineva vede o persoană despre care știe că este bolnavă psihic, să sune la 112, să semnalizeze către Primărie și noi facem demersurile. În ultimele luni, totuși, am mai rezolvat problema la 3 persoane din municipiu și sunt convins că o să le rezolvăm și pe celelalte, dar este foarte important ca în momentul în care cineva sesizează prezența pe străzi a acestor persoane să sune măcar la 112”, a spus primarul.

În luna noiembrie a anului trecut și Poliția Locală Sfântu Gheorghe a făcut apel la locuitorii municipiului să anunțe imediat la 112, sau la TelVerde pentru siguranța publică – 0800 800 767, dacă întâlnesc pe stradă persoane care reprezintă un pericol atât pentru ele, cât și pentru comunitate, după ce au fost semnalate mai multe incidente, printre care și acte de vandalism comise de astfel de persoane.

Amintim că în vara anului trecut, în urma ororilor descoperite în „căminele groazei” din Voluntari și Afumați, au fost demarate controale la nivel național, iar activitatea a zeci de centre din țară a fost suspendată, astfel că pacienții – majoritatea cu afecțiuni psihice și dizabilități grave – au fost plimbați prin diferite cămine sau spitale. Cei pentru care nu s-au găsit soluții pentru a fi instituționalizați au ajuns, din păcate, în stradă. Tot în vara anului trecut, în urma unei sesizări, în subsolul unui Centru de îngrijire și asistență din localitatea Bărdești, județul Mureș, au fost descoperite mai multe persoane, adulți și copii, ținute în condiții inumane și degradante. Printre pacienții internați în căminul respectiv se aflau și 17 adulți din județul Covasna, cunoscuți cu diferite afecțiuni psihice.

La vremea respectivă, conducerea DGASPC Covasna a transmis, la solicitarea We Radio, că cei 17 beneficiari au fost transferați în centrul respectiv în perioada septembrie 2020 – aprilie 2022, întrucât instituția nu are capacitatea necesară pentru a acoperi nevoile județului.

La scurt timp după închiderea centrelor cu probleme, mai mulți locuitori din Sfântu Gheorghe au început să facă sesizări privind apariția persoanelor fără discernământ în municipiu, iar pe rețelele de socializare a fost distribuită inclusiv o filmare cu o femeie care încerca să incendieze un copac aflat în fața magazinului Șugaș, și care, în trecut, ar fi comis și o serie de acte de vandalism, sau ar fi amenințat locuitorii orașului cu un ac hipodermic.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio