Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „Era important ca UDMR să fie la guvernare pentru că PSD şi PNL nu au încredere unii în alţii”

UDMR reprezintă a treia forță în Guvernul Ciucă și are rolul de a aduce un echilibru între celelalte două partide aflate la guvernare, a afirmat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. Acesta  a explicat joi, într-o conferință de presă, cum s-a ajuns la varianta unei coaliții formată din PNL, PSD și UDMR, precizând că primele două partide formau deja majoritate și nu ar fi avut nevoie neapărat de un al treilea aliat.

„Guvernul PNL-USR-UDMR nu a funcţionat, un guvern USR minoritar nu a trecut de Parlament, nu s-a ajuns să fie verificat în Parlament un guvern PNL-UDMR minoritar și nu prea mai există alternativă matematică în condiţiile în care toată lumea este de acord că AUR trebuie carantinat politic. Exista o posibilitate între USR şi PSD, dacă PSD vota guvernul minoritar USR, ieşea o majoritate, dar nu s-a votat deci altă majoritate nu mai există din acest meniu care i-a fost oferit preşedintelui de către populaţie. În primul rând vorbim despre PNL şi PSD, care au împreună majoritate și nu aveau nevoie de UDMR. Din punctul lor de vedere, şi pot să spun că şi din al nostru, era important ca UDMR să fie la guvernare pentru că ei nu au încredere unii în alţii, la fel cum nici PNL nu avea încredere în USR şi viceversa. Este nevoie de o a treia forţă care să îi mai liniștească, să îi echilibreze, trebuie să fie în Guvern şi oameni care mai şi muncesc, deci pentru asta este important să fie UDMR acolo, și, nu în ultimul rând, această dorinţă a preşedintelui şi a unei părţi din politică de a avea o majoritate constituţională. Această majoritate, dacă doreşte şi dacă va agrea nişte condiţii de a modifica Constituţia, poate face acest lucru”, a explicat primarul.

Publicitate

Edilul este de părere că vechea coaliție de guvernare a fost „aruncată în aer” de calculele interne făcute de formațiunile PNL și USR PLUS, și cel mai probabil Guvernul Cîțu nu ar fi picat dacă cele două partide nu ar avut alegeri interne.

Potrivit primarului, majoritatea partidelor politice preferă să intre în anul electoral din opoziţie, și nu de la guvernare, mizând pe faptul că pot aduna mai uşor voturile alegătorilor criticând echipa aflată la putere.

„După alegeri am sperat că se va forma o coaliţie de centru-dreapta, ceea ce s-a şi întâmplat, şi am sperat că această coaliţie va funcţiona minim 3 ani. Majoritatea partidelor consideră că e mai bine să intre în an electoral din opoziţie, decât de la guvernare. Astăzi, societatea românească este într-o stare în care poţi aduna mai uşor voturi criticându-i pe cei care sunt la guvernare, decât să aduni voturi arătând rezultatele pe care le-ai avut la guvernare. Nu cred că este un lucru sănătos, dar asta este realitatea, şi este şi motivul pentru care, în aceste calcule politice, de foarte multe ori partidele doresc să intre în anul electoral din opoziţie. Noi, anul trecut am sperat că această coaliţie PNL-USR-UDMR va dura aproximativ 3 ani, iar la sfârşitul anului 2023 USR va ieşi de la guvernare ca să intre în anul alegerilor, în 2024, din opoziţie. Am fost prea optimişti şi un pic naivi… nu s-a întâmplat acest lucru. Sunt şi foarte multe motive care ţin de matematica internă a celor două partide, deci, foarte probabil, dacă nu erau alegeri în USR Plus şi în PNL astăzi acest guvern ar fi funcţionat. Coaliţia a fost aruncată în aer pe nişte calcule din interiorul celor două partide. În acest timp, pentru că cineva trebuie să mai şi muncească în ţara asta, UDMR şi-a văzut de treabă, miniştrii noştri au dus în spinare câte două ministere. Oricum, nu era normal şi cred că e foarte bine pentru ţară că în sfârşit avem Guvern cu puteri depline”, a spus primarul.

Întrebat de ce UDMR nu a ales, la rândul său, să intre în anul electoral din opoziție, edilul a afirmat că partidul are în prezent „o garnitură de oameni politici bine pregătiți”, care pot face schimbări pentru țară, iar în aceste condiții „ar fi o greșeală să îi ții în opoziție”.

Antal Árpád a vorbit și despre reforma statului și modificarea Constituției României, precizând că guvernarea este dificilă în sistemul constituțional actual.

„Aproape toată lumea este de acord că această Constituţie ar trebui modificată, pentru că sunt foarte multe aspecte şi s-a demonstrat că e foarte greu guvernabil în România în acest sistem constituţional. Noi avem aici un punct de vedere, vom vedea dacă vom putea face o majoritate în acest sens, iar dacă se va agrea, se va modifica Constituţia. Putem să o numim o reformă a statului, iar o reformă a statului fără reformă constituţională nu poate exista”, a mai spus primarul.

Joi, Guvernul condus de Nicolae Ciucă a obținut 318 voturi de învestire în Parlament. Cabinetul a fost votat cu o majoritate confortabilă de 318 voturi, mult peste minimul necesar de 234 de voturi.

Tot joi, miniștrii PNL-PSD-UDMR au depus jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis, iar la eveniment au participat și Marcel Ciolacu (președintele Camerei Deputaților), Florin Cîțu (președintele Senatului), Valer Dorneanu (președintele Curții Constituționale), dar și Alina Gorghiu, vicepreședinte al Senatului.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio