Ştiri locale

Primarul Antal Árpád despre termoizolarea blocurilor: „Președinţii asociaţiilor de proprietari care nu îşi fac treaba să fie schimbaţi!”

Asociațiile de proprietari sunt cele care trebuie să facă primul pas și să depună cererile pentru reabilitarea termică a blocurilor și creșterea eficienței energetice, subliniază primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Într-un interviu la We Radio, edilul a îndemnat din nou locuitorii orașului să nu rateze oportunitatea de a beneficia de finanțare pentru realizarea acestor lucrări, subliniind că în acest fel și facturile la întreținere vor fi mai mici, iar valoarea apartamentelor va crește.

Publicitate

„Noi îi ajutăm cu ceea ce putem, dar până la urmă, pe toate programele, fie ele guvernamentale sau europene, iniţiativa trebuie să vină de la asociaţie (…) Tot ce înseamnă reabilitare termică va însemna, pe termen mediu şi lung, cheltuieli mai mici de întreţinere și creşterea valorii apartamentelor. Acest lucru poate fi realizat în proporţie de aproximativ 75% din alte fonduri, deci contribuţia cetăţenilor este undeva între 10 şi 25%, în funcţie de venitul pe cap de locuitor al familiei, de tipul de program, pentru că sunt alte tipuri de cofinanţare dacă vorbim de fonduri europene, şi altele dacă vorbim de fonduri guvernamentale. Nu este uniform acest lucru, deci nici costurile nu sunt identice de la o asociaţie la alta, în funcţie de programul la care va lua parte. Îi rog pe toţi cetăţenii acestui oraş, mai ales pe cei care conduc asociaţiile de proprietari, să nu rateze acastă oportunitate”, a spus primarul Antal Árpád.

„Fără implicare civică nu vom putea schimba lumea din jurul nostru”

Făcând referire la eventualele situații în care asociațiile de proprietari refuză izolarea blocurilor, deși locatarii și-ar dori acest lucru, edilul i-a îndemnat pe locuitorii orașului să voteze în cadrul ședințelor asociațiilor schimbarea președinților și administratorilor care nu își fac treaba.

„Este nevoie de o mai bună organizare, iar această organizare trebuie realizată la nivelul asociaţiei de proprietari. Eu nu pot să accept ca cineva să spună: Asociaţia de proprietari nu ne bagă în seamă, pentru că asociaţia de proprietari este o asociaţie a celor care au locuinţe în blocurile respective, iar cetăţenii trebuie să se organizeze (…) Președinţii asociaţiilor de proprietari care nu îşi fac treaba să fie schimbaţi! Aceste persoane au fost alese de către cetăţeni, deci dacă nu îşi fac treaba, să fie schimbate. E mult mai simplu să schimbi un preşedinte de asociaţie, pentru că există o legislaţie, pot fi convocate şedinţe extraordinare oricând, iar dacă majoritatea celor care trăiesc în acele blocuri nu sunt mulţumiţi de activitatea lor, atunci să îi schimbe, nu se poate altfel. Fără implicare civică nu vom putea schimba lumea din jurul nostru, nici blocul şi scara blocului nu le putem schimba, nici oraşul nu îl putem schimba şi nici ţara. Deci dacă vrem să schimbăm ceva trebuie să ne implicăm, acesta este cuvântul cheie”, a mai spus edilul.

Acesta a dat asigurări că Primăria va cofinanța toate proiectele de reabilitare termică, precizând că în ultimii 13 ani niciun proiect de acest gen nu a fost respins.

În luna martie a acestui an, Primăria Sfântu Gheorghe a anunțat că va elabora o strategie pe zece ani pentru reabilitarea termică a blocurilor din municipiu, iar în paralel va demara şi o campanie de informare a locatarilor cu privire la avantajele termoizolării locuinţelor.

La vremea respectivă, viceprimarul Tóth Birtan Csaba declara că între anii 2011-2013 municipiul Sfântu Gheorghe a fost „campion” naţional la termoizolarea blocurilor, însă ulterior programul a stagnat deoarece o parte dintre beneficiari nu şi-au achitat contribuţia proprie, ajungându-se chiar la denunțuri la Poliţie și DNA.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio