Primarul Antal Árpád despre soarta Casei de Cultură a Sindicatelor: „Le țin pumnii sindicatelor să câștige, ca apoi să putem să executăm sau să cumpărăm”
Primăria Sfântu Gheorghe așteaptă sentința finală în cazul procesului intentat de Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR) împotriva Statului Român şi a Municipiului Sfântu Gheorghe, pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra imobilului aflat în paragină de aproape un deceniu.
Primarul Antal Árpád a declarat joi, într-o conferință de presă, că în primă instanță magistrații au dat câștig de cauză ANCCSR, precizând că dacă sentința finală va stabili situația juridică a imobilului, autoritățile locale vor putea negocia în vederea reabilitării și reintroducerii imobilului în circuitul cultural.
„Vedeți cu toții cum arată Casa de Cultură a Sindicatelor. Vine un sindicat, dă în judecată statul și primăria, și afirmă că este a lui, și atunci vă întreb: dacă e a lui, de ce nu se ocupă de clădire? În primă fază a câștigat, instanța spune că e a lui, eu mă bucur, vă spun sincer, sunt fericit, abia aștept să iasă și sentința finală, că dacă în sfârșit vom avea un proprietar, vom avea cu cine să negociem, pe cine să executăm, pe cine să amendăm că nu ține la proprietatea lui. Dar până acolo, dacă cineva spune că e a lui, atunci de ce nu are grijă de clădirea aia? Eu nu vreau să iau de la nimeni nimic dacă e a lui, dar dacă e abandonată, atunci să fie a Orașului. Dacă e a lui, atunci putem să vorbim, să facă ce vrea, dar din punctul de vedere al orașului lucrurile să fie ok, să nu fie ceea ce este acum cu clădirea aceea, să plătească impozit dacă trebuie, să facă evenimente culturale, să aibă venituri, n-am nicio problemă”, a spus primarul.
Casa de Cultură şi-a încetat activitatea după anul 2012, după ce a acumulat o datorie de aproape 500.000 de lei către bugetul local, iar Primăria i-a blocat conturile. Întrebat despre posibilitatea anulării datoriilor care în prezent depășesc două milioane de lei, edilul a precizat că acest lucru este exclus, singura opțiune fiind ca o instanță să oblige Primăria la recalcularea valorii impozitului. Amintim că în urmă cu mai bine de un an, primarul Antal Árpád declara că dacă se va demonstra că entitatea care are datoria de a le achita nu există, sumele datorate vor dispărea din contabilitate, pe baza unei hotărâri.
„Exclus, nu pot să șterg impozite (…) Eu consider că acele impozite au fost stabilite absolut legal, dacă instanța va considera că nu am stabilit corect valoarea impozitului, va lua o decizie care ne va obliga să recalculăm, pentru că maxim ce ne poate obliga e să recalculăm. Nu poate să spună nimeni că nu are obligația de a plăti impozite, pentru că așa ceva nu există”, a explicat primarul.
„Le țin pumnii sindicatelor să câștige, ca apoi să putem să executăm sau să cumpărăm”
În vara anului trecut, autoritățile locale au scos o ultimă carte din mânecă, în încercarea de a rezolva situația juridică a Casei de Cultură a Sindicatelor, sperând la transferarea clădirii, prin hotărâre de Guvern, din folosința Uniunii Generale a Sindicatelor din România, în domeniul public, pentru a putea fi reabilitată (AICI). La vremea respectivă, primarul Antal Árpád a explicat că, potrivit legislației în vigoare, dreptul de folosință asupra unui imobil poate fi retras dacă se dovedește că administratorul sau proprietarul nu l-a gospodărit corespunzător.
Cu toate acestea, Ministerul de Finanțe a transmis recent, printr-o adresă, că o hotărâre de guvern în acest sens nu poate fi adoptată până la finalizarea proceselor deschise în instanță.
„Deci procesul este, aștept să ajungem la final. Până atunci, pe drumul pe care noi am pornit nu mai putem să mergem mai departe, am și primit o adresă de la Ministerul de Finanțe în acest sens, că nu se poate adopta o hotărâre de guvern până nu se finalizează aceste procese. Dar pe această speță eu le țin pumnii sindicatelor să câștige, că după aceea putem să îi executăm, putem să cumpărăm, adică important e să se rezolve cumva soarta celei clădiri. Să o modernizeze ei, dacă vor, eu sunt fericit că nu trebuie să cheltui eu bani”, a mai spus Antal Árpád.
Edilul a mai precizat că autoritățile locale sunt interesate inclusiv să încheie un contract de vânzare-cumpărare a fostei Case de Cultură, interesul Municipalității fiind ca imobilul să fie reabilitat cât mai curând. În luna august a anului trecut, ANCCSR acuza Primăria Sfântu Gheorghe că a formulat o ofertă pentru achiziționarea imobilului „în schimbul unui preț absolut derizoriu de 900.000 lei”, și că după ce oferta a fost refuzată, „autoritățile locale au pornit o adevărată ofensivă”.
„Noi vom fi interesați de orice. Evident, ar fi fost foarte ok să o primim gratuit de la Guvern, dar dacă proprietar nu este statul, ci este o entitate juridică, atunci vom negocia cu ei, vom încerca să cumpărăm, sau dacă nu, să facă ei, să modernizeze ei. Încă o dată, pe mine mă interesează ca acea clădire să fie în regulă și să se reintroducă în circuitul cultural al orașului. Dar până atunci, tot am acest semn de întrebare: dacă cineva spune că e a lui, de ce nu are grijă de clădire? Până la urmă, dacă instanța va spune că e a lui, și vom ajunge să vorbim de vânzare-cumpărare, o vor putea vinde mult mai ieftin decât dacă ar fi avut grijă de clădire”, a mai spus primarul.
De-a lungul anilor, autoritățile locale au purtat numeroase discuții în coaliția de guvernare pentru găsirea unei soluții în ceea ce privește imobilele din țară aflate în aceeași situație, toate fără succes până în prezent.
La finalul anului 2021, edilul afirma că mai mult de zece dintre casele de cultură din țară, care și-au încetat activitatea și au început să se degradeze în ultimii ani, nu figurează în evidențele Ministerului Finanțelor nici cu denumiri, și nici cu adrese sau numere cadastrale, iar Asociația Municipiilor din România a solicitat transferarea lor în domeniul public.
Autoritățile locale au depus chiar și o plângere penală împotriva administratorilor imobilului solicitând Guvernului să le retragă dreptul de folosință pentru că „nu s-au comportat ca niște buni gospodari”, însă fără succes.
În ultimii ani, imobilul a ajuns paragină, iar Municipalitatea dorește să îl reabiliteze şi să îl reintroducă în circuitul cultural.
(Ioana Ardeleanu)