Ştiri locale

Primarul Antal Árpád despre situaţia din cartierul Őrkő: „Problema Őrkő este problema orașului, nu doar a celor care locuiesc acolo”

Fiecare ban investit în cartierul Őrkő este pentru siguranţa cetăţenilor din Sfântu Gheorghe, afirmă primarul Antal Árpád, potrivit căruia problemele cu care municipiul se confruntă în acea zonă a orașului sunt generate, în principal, de politicile publice din ultimele 3 decenii, care au încurajat, la nivel național, creșterea natalității în rândul anumitor categorii sociale.

Într-un interviu la We Radio, edilul le-a răspuns locuitorilor deranjați de faptul că Primăria construiește locuințe noi pentru „cei care golesc bugetul statului”, explicând că autoritățile locale trebuie să intervină, în primul rând, pentru schimbarea statutului juridic al imobilelor din cartierul Őrkő, întrucât „dacă vom lăsa o anumită parte a societăţii să îşi facă propriile reguli, ne vom trezi cu o societate paralelă care ne va crea probleme de siguranţă”

Publicitate

Antal Árpád a explicat și cum vor fi date în folosință noile locuințe, odată construite, respectiv în ce condiții poate locui o familie gratuit într-un apartament de necesitate.

„Trebuie să înţelegem cu toţii că problema Őrkő este problema orașului, nu doar a celor care locuiesc acolo. Problemele cu care ne confruntăm în zona Őrkő, şi nu numai, sunt generate de nişte politici publice luate la nivel naţional în ultimii 30 de ani, cu încurajarea natalităţii în aceste categorii sociale, şi aşa mai departe. Dacă noi nu intervenim şi nu schimbăm cartierul 100% în ceea ce privește statutul juridic al imobilelor din zona respectivă, relaţia dintre cetăţeni şi instituţiile statului, contracte de furnizori, şi aşa mai departe, devine o problemă de siguranţă a cetăţeanului în municipiul Sfântu Gheorghe. Tot ce facem noi în Őrkő, facem pentru oraş, nu doar pentru cei din Őrkő. În momentul în care, pas cu pas, locuinţele din Őrkő vor fi ori demolate şi reconstruite, ori legalizate, toate locuinţele care se vor construi acolo vor fi scoase printr-un program la care poate să participe oricine. Deci nu este adevărat că se va muta cel care a fost dat afară de acolo. În ceea ce priveşte apartamentele, acelea sunt de necesitate, nu sunt apartamente în care aceste familii vor putea sta pe termen lung, ci pe un termen foarte limitat, după care acele apartamente vor fi eliberate (…) Dacă nu vom ajunge ca fiecare familie din acest oraş să aibă o relaţie contractuală cu Primăria, fie că vorbim de chirie sau de proprietate, şi dacă vom lăsa ca o anumită parte a societăţii să îşi facă propriile reguli, ne vom trezi cu o societate paralelă, care deja există la un anumit nivel, şi care ne va crea probleme de siguranţă a cetăţeanului în municipiul Sfântu Gheorghe. Fiecare ban investit în Őrkő este un ban investit în siguranţa cetăţenilor din acest oraş”, a subliniat primarul.

„Este un efort imens, dar nu vreau să-mi închei cariera de primar fără să fi încercat măcar să rezolv această problemă”

În ultimii ani, autoritățile locale au derulat o serie de programe destinate persoanelor aflate în sărăcie profundă, printre care și proiectul Prospera Sepsi, lansat în vara anului trecut, în parteneriat cu organizația Caritas Alba Iulia, Centrul Educațional Eurocenter Amőba, Fundația Comunitară Covasna, Serviciul de Ajutor Maltez Sfântu Gheorghe și Inspectoratul Școlar Județean Covasna, cu scopul de a reduce gradul de sărăcie în comunitățile din cartierele Őrkő,  Ciucului și Câmpul Frumos.

Proiectul vizează, printre altele, crearea de servicii sociale și socio-medicale care să funcționeze pe termen lung în centrele comunitare renovate sau nou-construite în aceste comunități, iar locuitorii beneficiază de formare profesională, putând să obțină diplome care să îi ajute să se integreze pe piața muncii.

„Toate proiectele pe care noi le derulăm la Őrkő au o parte hard şi una soft. Partea hard înseamnă canalizare, drum, locuinţă, şcoală/creşă, şi aşa mai departe, iar partea soft înseamnă o implicare a organizaţiilor neguvernamentale tocmai în educaţie, sănătate, felul în care se raportează la locul de muncă. Este un efort catastrofal de mare, imens, este cel mai greu proces din tot ce am întâlnit eu de când sunt primar, dar nu vreau să termin acest mandat, sau această carieră politică de primar, fără să fi încercat măcar să rezolv această problemă, pentru că dacă o ascundem sub preş nu se va rezolva. Trebuie să desființăm acea siguranţă de cartier izolat pe care o are cartierul Őrkő, pentru că un cartier izolat înseamnă reguli proprii, ilegale, specifice, care vor ieşi şi vor genera probleme pentru oraş”, a mai spus primarul.

În vara acestui an, și Fundaţia Creştină Diakonia Sfântu Gheorghe, prin Casa Iris, a lansat un program adresat locuitorilor cartierelor Örkő, Ciucului și Câmpul Frumos care îşi doresc să muncească şi nu ştiu care sunt primii paşi pe care trebuie să îi facă pentru a se angaja. În cadrul Integrahelp Diakonia, beneficiarii participă la cursuri autorizate de formare profesională, sunt evaluaţi şi beneficiază de consiliere individuală în scopul orientării profesionale. În plus, după absolvirea cursurilor de calificare, primesc asistenţă şi sunt pregătiţi pentru viitorul loc de muncă, iar o perioadă după angajare sunt monitorizaţi.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio