Ştiri locale

Primarul Antal Árpád despre modernizarea străzii Ciucului: „Lucrările sunt extrem de sensibile şi complexe”

Licitația pentru contractarea firmei care va face asfaltarea străzii Ciucului din Sfântu Gheorghe, a cărei modernizare a fost demarată în toamna anului trecut, se apropie de final, iar în prezent sunt realizate ultimele racorduri. Lucrările de până acum au cuprins modernizarea tuturor reţelelor de utilităţi, de la conducte de gaze și până la introducerea cablurilor electrice în subteran, dar și alte trei tipuri de lucrări la rețeaua de apă, canalizare și magistrala principală a oraşului, fiind unele dintre cele mai complexe lucrări derulate în municipiu.

Primarul Antal Árpád a explicat, joi, într-o conferință de presă, că decizia de a nu închide traficul pe durata desfășurării lucrărilor a dus la prelungirea timpului de execuție și a disconfortului.

„Pe strada Ciucului încă se mai fac nişte racorduri şi suntem spre finalizarea licitaţiei pentru constructorul care va moderniza propriu-zis strada. (…) Am făcut şi facem nişte lucrări extrem de sensibile şi complexe. Consider că este o stradă importantă şi este motivul pentru care am solicitat şi s-a realizat tot ce înseamnă schimbarea conductelor de gaze şi trecerea de la reţeaua electrică aeriană, la reţea subterană. În plus, acolo am mai avut alte 3 tipuri de lucrări: apă, canalizare și cea mai importantă magistrală a oraşului. Fiecare operator şi fiecare constructor doreşte să lucreze pe o stradă fără să treacă pe acolo maşini şi pietoni, deci toată lumea ar dori să închidem strada, e şi mai ieftin pentru că nu trebuie să monteze semafoare, şi timpul de execuţie e mult mai scurt. Neacceptând aceste solicitări, timpul de execuţie a fost mai lung, şi disconfortul a fost mai lung. Deci, cu tot regretul, nu am altceva de făcut decât să cer scuze şi înţelegere din partea oamenilor, dar pot să îi asigur că strada Ciucului va fi o stradă foarte frumoasă atunci când o vom finaliza, o stradă care, practic, devine nou-nouţă. Acest lucru înseamnă şi consum de energie mai redus, stâlpii de electricitate sunt în proprietatea Municipiului, nu mai sunt în proprietatea Electrica, şi iluminatul public este deja pe cele mai moderne sisteme, care consumă foarte puţină energie”, a explicat primarul.

Potrivit Gospodărie Comunală SA, în ceea ce privește rețeaua de canalizare, înlocuirea completă a acesteia a însemnat schimbarea a 2.033 de metri de conducte, înlocuirea racordurilor vechi, realizarea a 197 de racorduri noi și 57 de guri de vizitare.

Lucrările au fost demarate în septembrie 2021 și, conform planului inițial, acestea trebuiau finalizate în acest an, până la sfârșitul lunii aprilie, însă operatorul a fost nevoit să solicite  Primăriei prelungirea autorizației. În tot acest timp, traficul a fost afectat doar pe câte o bandă de circulaţie.

În ceea ce privește durata lucrărilor, primarul Antal Árpád a mai explicat că, de multe ori, atunci când acestea cuprind și reabilitarea rețelelor de utilități, pot apărea nesincronizări între operatori și termenele în care autoritățile locale trebuie să se încadreze.

Din acest motiv, de-a lungul timpului au existat situații în care pe unele străzi a fost necesară spargerea stratului de asfalt proaspăt turnat, sau când stâlpii de iluminat din beton nu au putut fi înlocuiți, astfel încât rețeaua electrică să fie trecută în subteran.

„Aproape peste tot unde s-a putut, am schimbat tot ce se putea schimba, în condiţiile în care operatorii nu sunt proprietatea Primăriei, atât operatorul pe gaze cât şi Electrica sunt firme private și nu au nicio obligaţie faţă de Primărie să facă aceste lucrări când şi cum vrea primarul. Întotdeauna ne-am chinuit foarte mult, dar cetăţenii văd doar că pe o stradă nu mai sunt stâlpi de beton, sau observă că nu mai sunt cabluri pe stâlpi, nu văd ce proceduri legale, juridice, birocratice sunt până la a ajunge acolo, nemaivorbind de partea care nu se vede – reţelele de gaze. Au fost situaţii în care nu am reuşit să ne înţelegem, de exemplu pe str. Şoimului – de la P-ţa. Fântânii către P-ţa Calvin – în partea stângă sunt stâlpi noi de iluminat public, iar în partea dreaptă au rămas stâlpii de beton ai Electrica, nu au fost schimbaţi pentru că Electrica a zis că nu îi poate schimba, și pare o stradă neterminată. Este motivul pentru care de la Constanţa până la Cluj, dacă vreţi, e foarte greu să faci o poză cu o clădire frumoasă fără să ai o grămadă de cabluri în imagine”, a explicat primarul.

Potrivit acestuia, un alt exemplu este strada Rozelor, unde în scurt timp ar trebui să înceapă lucrările de asfaltare, însă Electrica nu a intervenit pentru schimbarea stâlpilor. Din acest motiv, există şansa ca la finalizarea străzii să rămână stâlpii vechi iar rețeaua de curent să fie în continuare aeriană, asta deşi Primăria a montat stâlpi noi pe acest tronson. În aceeaşi situaţie a fost şi strada Puskás Tivadar.

„Pe strada Puskás noi nu am mai putut aştepta după Electrica, pentru că se încheia contractul cu executantul, trebuia să finalizăm strada, iar după o lună de la finalizarea lucrărilor a venit Electrica şi a spus că acum are fondurile şi trebuie să facă lucrările că are executant. Noroc că am pus conducte sub stradă şi nu trebuia să spargă strada la o lună după ce am finalizat, ci au pus cablurile în acele protectoare – aşa am făcut şi pe Rozelor – şi au spart doar trotuarul la intrarea în fiecare stradă. Sunt aceste situaţii, nu e vorba că nu vrem, ci sunt nişte contracte, nişte termene care trebuie realizate, nu pot să oblig niciun operator privat să facă investiţia exact atunci când vreau eu”, a mai spus edilul.

Modernizarea străzii Ciucului a fost inclusă în Planul de Mobilitate Urbană, făcând parte dintr-un amplu proiect european care cuprinde și străzile Ciucului, Fabricii, Stadionului, Nicolae Iorga, Grigore Bălan, respectiv trotuarele de pe străzile Lunca Oltului şi Păiuş David – lucrări care trebuie finalizate până la sfârșitul anului viitor.

După finalizarea licitației pentru contractarea executantului care va realiza modernizarea efectivă a străzii Ciucului, lucrările vor presupune refacerea fundației drumului, realizarea trotuarelor și a unor piste pentru biciclete.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio