Ştiri locale

Primarul Antal Árpád despre modernizarea sau introducerea lifturilor în blocurile în care nu există: „Momentan nu există cadru legal pentru a finanța aceste lucrări”

Primăria Sfântu Gheorghe caută în continuare soluții pentru reabilitarea sau înlocuirea lifturilor de bloc din municipiu, majoritatea construite înainte de Revoluție, dar și pentru introducerea ascensoarelor în blocurile în care acestea nu au mai fost montate, deși fuseseră prevăzute în planurile inițiale. Cu toate acestea, în prezent nu există cadrul legal pentru a finanța astfel de intervenții, iar autoritățile locale speră că, în viitorul apropiat, Parlamentul va adopta o lege care va corecta vidul legislativ.

Municipalitatea și-a arătat în mai multe ocazii intenția de a interveni pentru modernizarea ascensoarelor, existând, de-a lungul timpului, discuții și chiar intervenții ale formațiunii UDMR în Parlament pentru lansarea unui program de cofinanţare a lucrărilor cu fonduri atât din partea autorităților locale, cât și din partea asociaţiilor de proprietari.

„Problema este că nu există aceste programe, în acest moment nu există o legislație prin care noi am putea reabilita sau înlocui lifturile, ne dorim acest lucru și chiar am făcut demersuri, dar, foarte probabil va trebui modificată legea. Domnul deputat Miklós Zoltán se ocupă cu această problemă, iar eu sper că Parlamentul va vota o lege prin care vom avea posibilitatea să rezolvăm această problemă. Ne dorim, pentru că este o problemă care ține și de siguranța cetățenilor. Vorbim și despre înlocuirea lifturilor vechi, dar și de introducerea de lifturi în blocurile în care nu există. Trebuie creat cadrul legal, care în acest moment nu există”, a explicat primarul Antal Árpád într-un interviu la We Radio.

Legal, Primăria nu are pârghii să intervină, în prezent, decât în cazul blocurilor în care sunt în derulare lucrări de reabilitare termică, iar întreținerea lifturilor rămâne, deocamdată, în sarcina asociațiilor de proprietari, având în vedere că apartamentele sunt în proprietate privată, iar lifturile sunt în administrarea asociațiilor de proprietari.

La Sfântu Gheorghe există 7 scări de bloc, construite înainte de Revoluţie, în care ascensoarele nu au mai apucat să fie montate, deși planurile inițiale prevedeau acest lucru. Pe de altă parte, cele existente sunt vechi, iar locuitorii se plâng de mai mulți ani de faptul că acestea se defectează des și reprezintă un pericol.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio