
Primarul Antal Árpád despre modernizarea Lacului de la Gară: „Am oprit lucrările pentru că trebuie să includem insula în proiect”
Lucrările de reabilitare a lacului de agrement din zona Gării au fost oprite temporar, fiind necesară actualizarea proiectului inițial, după ce autoritățile locale au achiziționat, în primăvara anului trecut, terenul în suprafață de 201 mp și construcția din lemn aflată pe insulă, unde în urmă cu mai mulți ani a funcționat o cofetărie.
Primarul Antal Árpád a declarat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că lucrarea care vizează terenul proaspăt cumpărat nu va fi una foarte complexă, pentru a nu duce la și mai multe amânări în finalizarea investiției.
„Nu sunt mulțumit de evoluția lucrărilor, dar nu sunt mulțumit în sens obiectiv, sau în sens bun, pentru că noi am oprit lucrările, având în vedere faptul că între timp am achiziționat insula și trebuie să o includem cumva în acest proiect. Până nu rezolvăm problema aceea, constructorul nu poate să lucreze așa cum și-ar fi dorit, pentru că dacă face fundația lacului, nu va mai putea interveni, dar va fi ok. Se lucrează la integrarea insulei în acel proiect (…) Nu vrem să facem nimic extraordinar, pentru că dacă am vrea să facem ceva foarte complex ar însemna să amânăm foarte mult lucrările. Mergem pe varianta cea mai simplă ca să putem merge mai departe”, a explicat primarul.
După mai multe încercări de cumpărare a terenului, și după ce au luat în calcul inclusiv exproprierea, într-un final autoritățile locale au ajuns la un consens cu actualii proprietari ai insulei aflate în mijlocul fostului lac din zona Gării, care va fi transformat în parc sportiv și de agrement.
În luna aprilie a anului trecut, Consiliul Local a aprobat achiziționarea terenului și a construcției din lemn pentru suma de 10.360 euro fără TVA, insula fiind trecută în domeniul public al municipiului, în vederea refuncționalizării terenului din jurul lacului.
Fostul lac de agrement va fi reabilitat și reintrodus în circuitul public printr-un proiect cofinanțat din fonduri europene, investiție care se cifrează la aproape 18 milioane de lei. Din această sumă, peste 14 milioane de lei reprezintă finanțarea nerambursabilă obținută prin Programul Operațional Regional.
Lucrările în jurul insulei au început în septembrie 2021, iar autoritățile locale preconizau că se vor finaliza până în decembrie 2023. Proiectul inițial, care nu includea și insula, prevedea, printre altele, crearea de spații verzi pentru relaxare, pe o suprafață de aproximativ 3 hectare, amenajarea unor alei pietonale din dale de piatră, pe o suprafață totală de peste 1.400 mp, piste de alergare, terenuri de baschet și fotbal și un teren de sport.
Lacul artificial din Sfântu Gheorghe a fost amenajat în urmă cu peste patru decenii pe un teren aflat în vecinătatea Râului Olt, la intrarea în municipiu dinspre Braşov, dar în ultimii ani a fost lăsat în paragină şi a secat.
(Ioana Ardeleanu)
Foto: Facebook / Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe