Ştiri locale

Primarul Antal Árpád despre isteria prețurilor la carburanți: „Cel mai important lucru în perioadă de criză este să fii calm și rațional”

Isteria de la pompele de carburant iscată miercuri seara, după o postare pe Facebook în care se anunța că în orașul Beiuș prețul combustibilului ajunsese la 11 lei pe litru, se poate repeta oricând.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a făcut apel la calm și raționament, subliniind că în situații de criză, cum este cea iscată pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia, astfel de comportamente pot isca reacții negative, ducând la adâncirea crizei.

„Cel mai important lucru în perioadă de criză, şi suntem în perioadă de criză, este să fii calm şi raţional, pentru că în cazul în care nu eşti calm, faci criza să se adâncească. Dacă mâine mergem cu toţii la bancă să ne scoatem banii din conturi băncile vor intra în faliment, dacă mergem cu toţii să cumpărăm benzină, benzinăriile vor rămâne fără combustibil. Prin acest tip de comportament putem să pornim nişte reacţii care până la urmă să fie negative”, a spus edilul.

La rândul său, într-o postare pe Facebook, deputatul UDMR Covasna, Miklós Zoltán, a scris că întreaga situație a fost provocată de starea de panică a populației, amintind că episoade similare au avut loc și la casele de schimb valutar.

„Coada de la carburanți este rezultatul unei stări de panică și este comparabilă cu ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile la casele de schimb valutar. Cotațiile internaționale au înregistrat deja o scădere de peste zece procente, dar va fi nevoie de timp pentru a fi resimțită și la noi. Mă aștept ca această situație să se amelioreze în viitorul apropiat”, a scris deputatul de Covasna, joi, într-o postare pe Facebook.

La nivel național, au fost demarate controale în stațiile de benzinărie, fiind aplicate sancțiuni de două milioane de lei și chiar închiderea pentru o lună a unei stații de carburant din Satu Mare, care a fost amendată cu 100.000 de lei, scrie site-ul știrileprotv.ro. În cazul altor benzinării, autoritățile au confiscat și o parte din banii încasați miercuri seara, când s-au format cozi imense din cauza zvonului că ar urma scumpiri uriașe la pompă.

Inspectorii de Muncă vor verifica până în data de 16 martie, la nivelul întregii țări, modul în care se desfăşoară activitățile în stațiile de distribuție a carburanților auto.

Până vineri, 90 de benzinării din țară au fost verificate de Protecţia Consumatorilor iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a controlat peste 800 de staţii şi a dat 600 de amenzi, după ce pe rețelele sociale au apărut imagini cu persoane care cărau carburanţi în găleţi, damigene sau tomberoane. Şi Fiscul a mers în control, amenzile totate fiind de aproape două milioane de lei.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna informa, vineri, într-o postare pe Facebook, că în perioada următoare va verifica toți operatorii din domeniu, în vederea prevenirii unor evenimente nedorite.

Un astfel de incident, care se putea încheia tragic, existând pericol de explozie, s-a petrecut la Tecuci, unde un șofer imprudent a răsturnat o tonă de motorină pe o stradă cu trafic intens. După ce a alimentat de la pompă și a umplut un recipient din plastic cu 1.000 de litri de motorină, șoferul  a făcut o manevră imprudentă la ieșirea din stație, moment în care remorca atașată la autoturism a intrat în balans, iar bazinul cu carburat s-a răsturnat aproape in totalitate pe carosabil.

Stația a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că angajații au permis alimentarea cu motorină într-un rezervor de plastic.

„Având în vedere situațiile înregistrate în seara zilei de miercuri, 09.03.2022, în mai multe stații de alimentare cu carburanți, precum și imaginile propagate în spațiul public cu persoane care alimentau în recipiente neomologate (bidoane/butoaie din plastic, damigene, pubele, saci din plastic etc.), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin unitățile subordonate, desfășoară, în următoarea perioadă, activități de verificare și control la nivelul tuturor operatorilor cu acest obiect de activitate. Scopul acestor acțiuni este de prevenire a evenimentelor care pot fi generate prin manipularea sau depozitarea combustibilului în recipiente neconforme. Aducem în atenție faptul că alimentarea cu carburanți în recipiente neconforme creează o stare de pericol, atât la nivelul stației de distribuție carburanți, pe durata deplasării autoturismelor în trafic, cât și ulterior, pe timpul depozitarii”, au transmis reprezentanții ISU Covasna.

Potrivit acestora, pe timpul controalelor vor fi realizate și instruiri ale personalului stațiilor de distribuție a carburanților cu privire la obligațiile legale care le revin.

Amintim că întreaga isterie a pornit de la o stație MOL din Beiuș, unde patronul a vândut zilele trecute carburant la prețul de 11 lei per litru. Stația cu pricina a fost amendată cu 35.000 de lei, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio