Ştiri locale

Primarul Antal Árpád despre demolarea fostului Hotel Bodoc: „Foarte probabil vom începe lucrările spre sfârșitul toamnei – începutul iernii”

Demolarea fostului Hotel Bodoc din Sfântu Gheorghe va începe, cel mai probabil, spre sfârșitul toamnei, pentru a nu se crea disconfort suplimentar, având în vedere că lucrarea va fi una complexă, a explicat primarul Antal Árpád, joi, în cadrul unei conferințe de presă.

Edilul a precizat că demolarea nu se poate face prin implozie, întrucât această clădire se află în centrul orașului, astfel că fostul hotel va fi dezmembrat „cărămidă cu cărămidă”, iar durata lucrărilor va depinde de tehnologia de care dispune firma care va câștiga licitația.

„Documentațiile sunt finalizate, inclusiv cele de licitație sunt pregătite. Nu mi-am dorit și nu-mi doresc să facem această lucrare de demolare în timpul verii, când zona centrală e plină de oameni, pentru că va crea disconfort, și inclusiv pentru firmele de construcții este un front perfect pentru perioada iernii, deci foarte probabil vom începe lucrările de demolare spre sfârșitul toamnei – începutul iernii. Toate argumentele sunt pentru a face această lucrare în perioada de iarnă. Cât va dura, depinde foarte mult de disconfortul care se creează și de felul în care firma care va câștiga licitația va veni cu tehnologia necesară. S-ar fi putut rezolva cu o implozie dacă nu era în centrul orașului”, a explicat primarul Antal Árpád.

În ceea ce privește costurile de demolare estimate de proiectant, primarul a spus că sunt, într-adevăr, ridicate.   

„Mi se par mari costurile de demolare, dar astea sunt costurile date de proiectant. După licitație s-ar putea să avem alte prețuri și sper să fie mai mici. În plus, în aceste costuri nu sunt doar lucrările de demolare, ci inclusiv mutarea unei stații electrice, a unui transformator, iar din acest preț se va scădea tot ce poate fi valorificat în urma demolării. Linia se va trage în momentul în care totul va fi finalizat”, a mai spus edilul.

Clădirea cu zece etaje din centrul municipiului, rămasă în paragină mai mulți ani, a fost cumpărată de autoritățile locale în urmă cu un deceniu, pentru suma de 745.000 de euro, de la omul de afaceri braşovean Ioan Neculaie, care o cumpărase în 2003 împreună cu alte active ale fostei SC Turism şi Agrement „Oltul”.

Amintim că Primăria Sfântu Gheorghe şi-a exprimat intenţia de a reabilita hotelul şi de a amenaja spaţii pentru birouri, o sală modernă de conferinţe şi un centru wellness de patru stele, însă din lipsa fondurilor și a unui partener privat interesat, s-a decis scoaterea la licitație a clădirii pentru suma de un milion de euro. După patru licitații eșuate, în ciuda faptului că prețul de vânzare a fost redus până aproape de cel de achiziție, Primăria a decis să demoleze clădirea şi să construiască în locul ei un centru multicultural şi de tineret.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio