Ştiri locale

Primarul Antal Árpád despre datoriile la întreţinere: „Dacă nu vor plăti nici măcar facturile curente, nu vom avea altă soluție decât să oprim apa în tot blocul”

Autoritățile locale caută soluții pentru recuperarea datoriilor acumulate de câteva asociații de proprietari din Sfântu Gheorghe, la facturile de apă, astfel încât furnizarea serviciului să poată fi asigurată în continuare, fără a afecta operatorul regional sau persoanele care achită la timp.

Primarul Antal Árpád a declarat marți, într-o conferință de presă, că o posibilă soluție, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții Gospodărie Comunală SA, ar fi reeșalonarea datoriilor, astfel încât rău-platnicii să poată achita facturile curente și o parte din facturile restante.

Publicitate

Edilul admite, însă, că în cazul în care datornicii nu vor achita măcar o parte din sumele datorate  furnizorului de apă, singura soluție va fi sistarea serviciului, fapt care va afecta, automat, și restul consumatorilor din cadrul asociației de proprietari respective.

„Noi, ca Primărie, pe de-o parte suntem interesați ca furnizarea apei să nu fie întreruptă, iar pe de altă parte, normal că suntem interesați ca societatea să recupereze datoriile. Am făcut o analiză, vedem că sunt situații în care unii datornici locuiesc în apartamente care sunt în proprietatea Primăriei, încercăm să obținem o reeșalonare a datoriilor, în sensul în care toată lumea să plătească datoriile curente și o parte din datoriile restante. Dacă va funcționa acest sistem, atunci vom putea, oarecum, păstra această situație de a nu întrerupe apa, iar în cazul în care locuitorii din anumite zone nu vor plăti nici măcar facturile curente și măcar o părticică din restanță, atunci nu vom avea altă soluție decât să întrerupem temporar apa pentru tot blocul respectiv. A trăi într-o comunitate înseamnă și acest lucru, atâta timp cât nu ai soluții separate. Trebuie să verificăm și asta, dacă se poate (întrerupe apa -n.r.) pe fiecare locuință. Analizăm, încă nu s-a luat o decizie în acest sens, interesul nostru este să nu fie sistată apa, dar nici nu putem să lăsăm compania să intre în faliment, sau să plătească alții, pentru că practic compania va fi nevoită să crească tariful pentru a putea suporta acele creanțe”, a explicat primarul Antal Árpád.

În urmă cu aproape două săptămâni, Gospodărie Comunală SA a debranșat de la apă mai multe blocuri din municipiu, motivând că unii dintre proprietari au acumulat zeci de mii de lei la plata facturilor, după ce timp de mai mulţi ani nu au plătit deloc pentru acest serviciu, iar datoriile totale s-ar cifra la peste 500.000 lei.

Conducerea societăţii a informat încă de la începutul lunii aprilie că încearcă să își reducă creanțele, în condițiile în care și creșterea prețurilor la energie îngreunează funcționarea companiei. Directorul societății, Kozsokár Attila, a explicat că în timpul pandemiei Covid-19 legea nu a permis sistarea serviciilor către populație, însă odată cu ridicarea restricțiilor această regulă nu mai e în vigoare.

Măsura de sancționare a rău-platnicilor nu a rămas fără reacţie din partea Primăriei Sfântu Gheorghe, care a solicitat în urmă cu două săptămâni reluarea furnizării serviciului în toate blocurile, având în vedere şi faptul că mai multe persoane s-au plâns că au rămas fără apă deși au achitat la timp facturile.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio