Ştiri locale

Primarul Antal Árpád despre comasarea alegerilor: „Noi suntem pregătiți și dacă se organizează duminică, dar nu pot să accept unele dintre argumente”

Inițiativa PSD-PNL de comasare a alegerilor locale cu europarlamentarele, în data de 9 iunie, nu este soluția potrivită pentru a reduce șansele partidelor extremiste, însă ar crea un precedent și ar oferi avantaj indirect marilor partide, afirmă primarul municipiului Sfântu Gheorghe,  Antal Árpád.

Într-o conferință de presă susținută joi, acesta a declarat că nu este de acord cu unele argumente aduse de cei care susțin această idee, precizând că, personal, nu este de acord ca alegerile să fie comasate. Cu toate acestea, edilul spune că autoritățile locale sunt pregătite indiferent de data la care vor fi organizate scrutinele.

„Noi am fost pregătiți și când s-au anulat alegerile, suntem pregătiți și dacă se fac mai repede alegerile, adică dacă cineva își face treaba nu cred că are vreo problemă când se organizează alegerile. Dacă duminică ar fi alegerile, atunci ne-am prezenta în fața cetățenilor duminică, dacă vor fi peste 3 luni, ne vom prezenta peste 3 luni, eu nu văd nicio problemă în asta. E altceva că nu prea pot să accept o serie de argumente care sunt acum folosite pentru comasarea alegerilor, indiferent dacă avantajează sau nu UDMR-ul orice scenariu. Eu, personal, nu sunt de acord cu comasarea și mai ales cu argumentele. Eu cred că societatea românească este o societate matură. Sunt de acord că extremismul trebuie combătut, dar combate-l politic, combate-l convingând oamenii că nu asta e soluția, nu tehnic”, a declarat primarul Antal Árpád.

Edilul susține că prin comasarea alegerilor se urmărește reducerea șanselor partidelor extremiste. Edilul subliniază, însă, că o astfel de măsură  creează un precedent, iar în viitor partidele aflate la putere ar putea profita pentru a-și maximiza voturile.  

„Probabil că partidele extremiste ar avea mai puține șanse, dar în momentul în care tu creezi un precedent în acest sens, poate peste 4 ani nu va mai exista pericolul extremismului, dar cei care vor fi la putere se vor folosi de această pârghie pentru a-și maximiza voturile, de asta nu cred că este corect. Și pe mine mă deranjează ceea ce face AUR, și pe mine mă deranjează faptul că AUR este în creștere, dar hai să combatem AUR convingând oamenii că nu asta e soluția, nu tehnic prin niște artificii”, a mai spus primarul.

Coaliţia de guvernare a discutat, joi, modul în care vor fi organizate scrutinele din acest an, fiind analizată ideea comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale în 9 iunie, dar şi varianta unei comasări a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidențiale, în luna decembrie.

În eventualitatea comasării, liberalii ar fi avantajați, având în vedere că partidul condus de Nicolae Ciucă nu ar sta foarte bine în sondaje în acest moment. Concret, liderii PNL mizează pe o creștere a scorului partidului față de AUR, care nu are rețele locale de primari, șefi de consilii județene, consilieri locali și județeni. Este și motivul pentru care PNL ar fi dispus să cedeze PSD cinci dintre cele mai importante funcții în stat.

Ideea comasării a stârnit critici și din partea EFOR. Specialiștii arată că măsura nu se justifică și există riscul de confuzie, dar și de creare a unui avantaj indirect pentru marile partide. Alternativa ar fi revenirea la calendarul obișnuit, ca să nu existe suspiciuni de motiv politic în spatele modificării legislației electorale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio