Ştiri locale

Primarul Antal Árpád despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare: „Sunt şi argumente pro, și contra. Decizia este a Guvernului și mă aștept să o comunice cât mai repede”

Comasarea unora dintre cele patru rânduri de alegeri care vor ava loc în acest an este din nou temă de discuții în coaliția de guvernare. Zilele trecute, liderii PNL au propus PSD organizarea europarlamentarelor odată cu localele, pe 9 iunie, însă deocamdată nu a fost luată o decizie oficială în acest sens. Soluția presupune devansarea alegerilor locale, al căror termen normal ar fi finalul lunii septembrie, iar unul dintre argumentele invocate recent de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, este reducerea cu 1 miliard de lei a cheltuielilor cu organizarea,  având în vedere bugetul total alocat de aproape 4 miliarde de lei.

Joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád a declarat că există argumente pro și contra, iar propunerea este în prezent analizată, însă decizia finală este a Guvernului, care trebuie să o comunice cât mai repede „pentru a nu se crea incertitudine și haos în administrația publică”.

Publicitate

„Eu cred că cel mai bine ar fi dacă s-ar lua aceste decizii la nivel guvernamental și să nu se iasă tot timpul pe surse să se creeze incertitudine și haos în viața publică. Noi, în UDMR, analizăm ce ar însemna dacă alegerile locale și cele europarlamentare ar fi organizate în aceeași zi. Cu siguranță sunt argumente pro și argumente contra, decizia este a Guvernului, iar eu mă aștept ca Guvernul să comunice cât mai repede această decizie, nu faptul că se analizează, pentru că acest lucru creează haos în România și în administrația publică locală. Analizăm și noi să vedem ce înseamnă, nu spunem automat nu, sau cel puțin în numele meu pot să spun, pentru că nu există o decizie la nivel de UDMR în ceea ce privește raportarea la această informație. Este o posibilitate pe care luăm în calcul. Nu cred că putem accepta ca argument pentru comasarea unor alegeri partea de logistică, pentru că democrația costă, iar faptul că s-a nimerit să avem 4 rânduri de alegeri, asta este. Pot fi alte argumente dar cele legate de logistică eu cred că nu ar trebui să fie printre ele”, a explicat primarul Antal Árpád.

Potrivit edilului, devansarea alegerilor locale ar putea crea anumite disfuncționalități, având în vedere că primarii care ar urma să fie aleși în luna iunie ar urma să aștepte încă 3 luni până la preluarea manatului, deoarece primarii în funcție ar urma să își încheie mandatul abia în luna septembrie. România ar avea, prin urmare, în premieră două categorii de primari pentru aceeași localitate: primari aleși și primari în exercițiu.

„Cu siguranță există și argumente pro și argumente contra. Un argument contra este faptul că ar fi aleși primarii în iunie și ar prelua mandatul în septembrie sau octombrie. S-ar crea niște structuri paralele, în sensul în care 4 luni ar fi cineva primar încă în funcție și ar fi un alt primar ales, un consiliu local în funcție și un altul ales. Acest lucru ar putea crea anumite disfuncționalități”, a mai spus edilul.

Potrivit G4Media, liberalii presează încă de anul trecut pentru comasarea unora dintre cele patru rânduri de alegeri dintr-un simplu motiv: rândurile precedente arată că mulți dintre puternicii primari PNL se demobilizează la alegerile care nu au legătură directă cu funcțiile lor (europarlamentare și parlamentare), iar sondajele de opinie pentru europarlamentare arată acum că PNL e fie la egalitate cu AUR, fie chiar sub partidul extremist, ceea ce ar fi o mare problemă politică pentru conducerea partidului.

Concret, liderii PNL mizează pe o creștere a scorului partidului față de AUR, care nu are rețele locale de primari, șefi de consilii județene, consilieri locali și județeni, potrivit G4Media.

Amintim că în acest an în România au loc patru runde de alegeri: europarlamentare (iunie), locale (septembrie), parlamentare (noiembrie) și prezidențiale (decembrie).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio