Ştiri locale

Primarul Antal Árpád despre Casa de Cultură a Sindicatelor: „Nu există în evidența statului, la fel cum nu există nici cele din alte oraşe”

Mai mult de zece dintre casele de cultură ale sindicatelor din țară, care și-au încetat activitatea și au început să se degradeze în ultimii ani, nu figurează în evidențele Ministerului Finanțelor.

Asociația Municipiilor din România a solicitat reglementarea situaţiei juridice, respectiv transferarea acestor imobile, prin hotărâre de guvern, din folosinţa Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR), în domeniul public, pentru a putea fi reabilitate.

Publicitate

Primarul Antal Árpád a declarat că în urma demersurilor făcute, Ministerul Finanțelor a transmis că pentru niciuna dintre aceste clădiri nu au fost identificate în evidențele statului  denumirile, adresele sau numerele cadastrale.

„La nivelul Asociației Municipiilor din România există o solicitare fermă către Guvern de a rezolva aceste probleme, s-a și pornit anul acesta, s-a luat o decizie și la nivelul vechii coaliții de a încerca o reglementare juridică a acestor case de cultură, iar în prima fază am selectat 10-12 orașe unde situația juridică era cât de cât asemănătoare, pentru că nu sunt două la fel. Am luat decizia ca Ministerul Dezvoltării și Administrației să fie cel care inițiază proiectele de guvern. Domnul ministru a solicitat date de la Cadastru pentru aceste imobile, și le-a trimis Ministerului de Finanţe care, conform legii, administrează patrimoniul statului. A solicitat să se spună clar despre fiecare imobil dacă face parte din domeniul public sau privat al statului, situația juridică și așa mai departe, și surpriză: Ministerul Finanțelor dă un răspuns în care spune că niciuna dintre aceste clădiri, nici ca denumire, nici ca adresă sau ca număr cadastral, nu există în evidența Ministerului de Finanțe. Practic, statul român habar nu are ce are în țara asta. Legea spune că patrimoniul statului este administrat de Ministerul de Finanțe, care minister nu are în evidență nici denumirea, nici adresa și nici numărul cadastral. Aici ne-am blocat, pentru că a venit și criza politică, și de aici trebuie să deblocăm în ianuarie, să vedem ce putem face mai departe”, a spus primarul într-o conferință de presă.

Autoritățile locale au depus în primăvara acestui an o plângere penală împotriva administratorilor Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe și au solicitat Guvernului să le retragă dreptul de folosință, întrucât, potrivit primarului Antal Árpád, „nu s-au comportat ca niște buni gospodari”.

Edilul a amintit că de-a lungul anilor s-au purtat numeroase discuții în coaliția de guvernare, pentru găsirea unei soluții în ceea ce privește imobilele din țară aflate în aceeași situație.

„În România, legea spune că actul de proprietate al unei clădiri este dat de cartea funciară, dacă solicităm cartea funciară aflăm că proprietar al Casei de Cultură este statul român, în administrarea UGSR. Proprietarul poate să decidă despre dreptul de folosință sau administrarea unei clădiri. Am mai pornit un proiect de hotărâre de guvern pe această speță, Ministerul Dezvoltării a avizat favorabil, dar Ministerul Justiției a spus la vremea respectivă că trebuie să cerem acordul celui care are dreptul de folosință asupra clădirii, ceea ce mi se pare o aberație, dar am înțeles și asta, și de aceea am mers acum pe o altă linie, în sensul în care să nu ceri, ci să retragi dreptul ca și sancțiune. În dreptul civil scrie foarte clar, inclusiv în relațiile între persoane fizice, că dacă eu îți dau în chirie un apartament, conform Codului Civil trebuie să te comporți ca un bun gospodar, să întreții bunul pe care îl ai în folosință. În cazul statului nu vorbim de chirie, ci de folosință sau administrare. Discuția este că nu există entitatea juridică, cea care a primit dreptul de administrare din partea statului, și dacă nu există nu poate să își dea acordul. La noi cu sindicatele asta este problema, nu știm cine a moștenit, sunt foarte multe interese”, a mai spus primarul.

Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe şi-a încetat activitatea după anul 2012, după ce a acumulat o datorie de aproape 500.000 de lei către bugetul local. În ultimii ani, imobilul a ajuns paragină, iar municipalitatea doreşte să îl reabiliteze şi să îl reintroducă în circuitul cultural.

În procesul de degradare avansată au avut un rol major și persoanele care își fac veacul în clădire, deși Primăria a lipit afișe bilingve prin care atenționează locuitorii orașului că imobilul „NU este în proprietatea Primăriei Sfântu Gheorghe, prin urmare NU este spațiu public”, și rugându-i pe aceștia să nu intre în incintă.

Datoriile la bugetul local ar putea fi șterse dacă nu se găsește proprietarul

În ceea ce privește datoriile acumulate la bugetul local în ultimii ani, edilul spune că dacă se va demonstra că entitatea care are datoria de a le achita nu există, sumele datorate vor dispărea din contabilitate, pe baza unei hotărâri.

„Legea spune că în cazul unor imobile abandonate putem să majorăm impozitul cu 500%. Și în 2021 legea spunea că în cazul persoanelor juridice, dacă imobilul nu este evaluat, trebuie să aplici cota mai mare, pentru că toate persoanele juridice care au imobile trebuie să le evalueze o dată la 3 ani, dacă nu mă înșel. Dacă nu evaluează, atunci se aplică o altă cotă, asta spune legea, nu este o decizie a Municipalității, dar până la urmă obligația de a plăti impozite este a fiecărui proprietar. În cazul în care proprietar este statul, cel care închiriază sau care are în administrare, are obligația să plătească impozitele pe clădiri. Legea s-a tot schimbat, anul acesta a fost o propunere prin care clădirile sindicatelor să fie scutite de impozite, ca să vedem ce interese mai sunt la nivel național (…) Și asta este o problemă, și tot încercăm să schimbăm această abordare, pentru că nu este normal ca statul să nu plătească impozit pentru UAT-uri. Dacă fiecare minister ar trebui să plătească impozit, măcar ar evalua ce are, pentru că acum, având în vedere că nu trebuie să plătească impozit nici pe teren, nici pe clădiri, nu au niciun interes să își inventarieze bunurile”, a mai spus Antal Árpád.

Primăria intenționează reabilitarea Casei de Cultură a Sindicatelor și reintroducerea acesteia în circuitul cultural, iar în acest sens are în plan amenajarea unui muzeu al comunismului, care va prezenta cât mai realist viaţa românilor între anii 1945 şi 1989, „cu bune şi cu rele”.

În cadrul muzeului vor fi construite şi 4 locuinţe, care vor fi amenajate întocmai ca cele din perioada 1950-1980, şi care vor putea fi închiriate, urmând să ofere condiţiile din timpul comunismului, respectiv apă caldă și lumină „cu porția”, și puținele programe TV care erau difuzate la vremea respectivă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio