Ştiri locale

Primarul Antal Árpád despre amenzile date de OPC Covasna: „Și eu vreau ca totul să fie perfect, dar sunt niște greșeli pe care le consider umane”

Comisariatul județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Covasna a derulat în ultima perioadă o serie de controale în municipiu, în urma cărora Primăria Sfântu Gheorghe și o instituție subordonată au fost sancționate pentru o mai multe nereguli.

La finalul lunii ianuarie, Primăria Sfântu Gheorghe a fost amendată cu 12.000 de lei după ce comisarii OPC au găsit nereguli la 6 locuri de joacă pentru copii, fiind dispusă și măsura complementară de oprire temporară a prestării serviciilor. Într-o postare pe Facebook, reprezentații OPC Covasna au transmis că ansamblurile formate din turn și tobogan și suprafețele de aterizare nu sunt prevăzute cu materiale care să asigure atenuarea căderii. Mai mult, comisarii au constata lipsa autorizațiilor de funcționare pentru locurile de joacă verificate, în acest caz fiind sesizată și Prefectului Covasna.

Publicitate

Primarul Antal Árpád a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, că locurile de joacă sunt autorizate în baza unei hotărâri din 2020 a Consiliului Local, de aprobare a Regulamentului de organizare și funcționare a spatiilor de joacă, însă situația se va remedia astfel încât să fie îndeplinite cerințele OPC Covasna.

„Referitor la locurile de joacă, a fost o chestiune cu pietrișul undeva, dar în ceea ce privește regulamentul de funcționare, noi am autorizat printr-o hotărâre a Consiliului Local. Se consideră că ar fi bine să fie autorizate separat, o să le autorizăm unul câte unul, deci nu e nicio problemă. Din punctul de vedere al locului de joacă, nu face diferența că avem o hotărâre pentru 50 de locuri de joacă sau vom da 50 de autorizații, dar o să le dăm, nu o să fie nicio problemă”, a spus primarul.

Primăria a mai fost sancționată și în primăvara anului trecut cu suma de 11.000 de lei, fiind interzisă utilizarea unor spații de joacă ale căror turnuri, accesorii și căi de acces nu aveau balustrade și panouri de protecție anti cădere, dar și pentru lipsa autorizației de funcționare.

Autoritățile locale au contestat procesul verbal, apreciind că sancțiunea aplicată pentru lipsa autorizației de funcționare este nefondată, câtă vreme spatiile de joacă au fost autorizate prin Regulamentul aprobat de Consiliul Local, iar pentru spațiile de joacă deținute de alte entități, Municipiul Sfântu Gheorghe, prin Direcția de Gospodărire Comunală, eliberează aceste autorizații.

Pe 31 ianuarie a.c., instanța a respins ca neîntemeiată plângerea formulată de Primărie și a dispus că menținerea sancțiunii aplicate de OPC Covasna, apreciind că procesul verbal întocmit de OPC Covasna este temeinic şi legal. Sentința nu a fost definitivă, putând fi atacată la Judecătoria Sfântu Gheorghe în termen de 30 de zile de la pronunțare.

„Cred că este un pic de abuz de putere din partea OPC”

O altă sancțiune, în cuantum de 10.000 de lei, a fost aplicată în urmă cu aproape o lună, după un control derulat la căminului de bătrâni „Zathureczky Berta” din Sfântu Gheorghe, aflat sub autoritatea Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei.

La vremea respectivă, conducerea OPC Covasna a transmis că printre neregulile constatate s-au numărat produse alimentare expirate (margarină, foi dafin, mărar), vase și ustensile de bucătărie degradate, teste covid depozitate în frigider sau încăperi cu pereți care prezentau infiltrații, fiind afectată sănătatea, securitatea și interesele economice ale consumatorilor.

Atât directoarea Căminului, Klárik Mária, cât și primarul Antal Árpád au declarat că amploarea pedepsei a fost excesivă în comparație cu amploarea problemelor. Edilul a precizat joi, în cadrul conferinței de presă, că nivelul serviciilor oferite în cadrul căminului este unul foarte ridicat, și a afirmând că OPC Covasna a făcut abuz de putere.

„Eu vă spun sincer, cred că la Căminul de bătrâni Zathureczky Berta este un nivel foarte ridicat de servicii, atât umane, cât și materiale. Acuma, că au găsit într-un frigider nu știu ce, nici măcar vaccin, ceva teste, păi și eu tot așa țin acasă în frigider, deci nu văd în chestia asta nimic, am văzut și poza cum era, într-un sertar separat, sigilat, adică vorbim de ceva sigilat. Aici cred că este un pic de abuz de putere din partea lor, dar asta este. Au găsit în bucătărie mărar expirat și faianță spartă (…) Vorbim de stupiditatea în care trăim în această țară, că oriunde merg, mai ales peste Carpați, văd cum se vând pe marginea străzii mititei, ce condiții igienice sunt acolo, Dumnezeule mare? Ăia sunt lăsați acolo să vândă carne, nici nu știi ce carne e, dacă e de câine sau de care (…) Și eu vreau ca totul să fie perfect, dar sunt niște greșeli pe care eu le consider umane, care nu periclitează sub nicio formă sănătatea acelor persoane care sunt acolo (…) Asta putem să facem în țara asta, să dăm amenzi, asta merge super ok”, a mai spus primarul.

Conducerea OPC Covasna a precizat la vremea respectivă că nu a dispus închiderea temporară a activității Căminului întrucât până la finalizarea controlului deficiențele constatate au fost remediate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio