Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „Cred în medicină, m-am vaccinat, dar nu pot eu să oblig cetățenii să se vaccineze”

Autoritățile locale nu au pârghiile necesare pentru a determina populația să se vaccineze anti-Covid, a precizat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Potrivit edilului, este  obligația Parlamentului de a aduce cât mai rapid reglementări clare pentru o mai bună gestionare a situației epidemiologice, însă autoritățile centrale amână luarea unei decizii.

Publicitate

„Eu mi-am exprimat de foarte multe ori punctul de vedere: cred în medici, cred în medicină, m-am vaccinat, dar nu cred că eu ca primar pot să oblig cetățenii să se vaccineze sau să nu se vaccineze, având în vedere că nu am pârghii de reglementare. Dacă aș avea pârghii de reglementare, aș fi reglementat demult (…) Obligația autorităților este să reglementeze, și obligația autorităților ar fi ca aceste reglementări să fie cât mai clare și aduse cât mai rapid, dar noi vedem o tergiversare în ceea ce privește luarea deciziilor și asta cu siguranță nu ajută la rezolvarea problemei. Vorbim de restricționarea unor drepturi și, conform Constituției, aceste decizii pot fi luate doar de Parlament, nu de Guvern, nu de autoritățile locale. Așteptăm să vină niște reglementări foarte clare care pot fi respectate după aceea”, a spus primarul, în cadrul unei conferințe de presă.

Rata de incidență la Sfântu Gheorghe a ajuns, joi, la 9,07 cazuri la mia de locuitori, cumulate în ultimele 14 zile, din cele 579 de cazuri active la nivelul municipiului, iar la nivelul județului Covasna rata de incidență a urcat la 5,94, conform raportărilor oficiale ale INSP.

De miercuri și până joi, în centrele de vaccinare din județ au fost administrate 531 doze de ser anti-Covid, 130 de persoane fiind vaccinate cu prima doză, 54 cu doza a doua, iar 188 cu doza 3. Totodată, potrivit Prefecturii Covasna, au fost administrate 159 de doze din serul produs de Johnson&Johnson care nu necesită rapel.

De la începutul campaniei de vaccinare, în județul Covasna s-au administrat  94.255 de doze de vaccin, din care 34.721 au fost doze de rapel, iar alte 10.960 au fost vaccinări complete care nu necesită rapel.

Până joi, un număr total de 5.584 de persoane din județ au primit și doza booster (a 3-a).

Conform datelor CNCAV, la începutul acestei săptămâni județul Covasna era penultimul din ţară la vaccinarea anti-Covid, cu doar 23% din populație imunizată. Cea mai mare rată de vaccinare – peste 62% din populaţia eligibilă (de peste 12 ani) – se înregistra în București, urmat de judeţele Cluj – 55% şi Constanţa – 50%.

Cel mai mic procent de vaccinare – sub 26% – era înregistrat în Suceava, primul „județ roșu” al României la debutul pandemiei, iar după Covasna urmează Bacău, unde s-a vaccinat mai puțin de 30% din populația eligibilă.

(Ioana Ardeleanu)

 

Publicitate
banner we radio