Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „Chiar nu văd nicio problemă în a-i testa pe copii. Orice măsură care îi poate depista pe cei infectați este un lucru bun”

Luni a fost prima zi în care au fost utilizate testele rapide pe bază de salivă în rândul elevilor din țară, majoritatea școlilor luând decizia ca acestea să fie realizate acasă, în familie. Deși procedura este simplă și non-invazivă, unii părinți refuză să își testeze copiii, iar unii au ajuns chiar să vândă kiturile pe diferite site-uri.

Într-un sondaj postat pe weradio.ro, dar și pe pagina de Facebook We Radio Sfântu Gheorghe, îi întrebam pe ascultători dacă sunt de acord cu testarea copiilor, respectiv cine cred ei că ar trebui să facă testarea. Din totalul celor 460 de voturi adunate pe site, 47% au răspuns că elevii nu trebuie testați, 30% sunt de părere că testarea ar trebui să fie făcută de personalul medical, în vreme ce 19% consideră că testele trebuie să fie făcute de către părinți, acasă, și doar 4% cred că testarea ar trebui făcută în școală.

Publicitate

Primarul Antal Árpád a declarat că orice instrument prin intermediul căruia pot fi depistate eventualele cazuri pozitive este un instrument bun.

Mi-am testat și eu copiii luni dimineață, eu cred că orice măsură care poate să ne aducă mai aproape de a-i depista pe cei infectați este un lucru bun. Depinde foarte mult de părinți, cât de în serios iau acest lucru. Având în vedere că această testare este atât de simplă, chiar nu văd nicio problemă, vă spun sincer, în a-i testa pe copii. Nu vorbim despre un test PCR care, într-adevăr, este mult mai complicat, eu am făcut vreo 20 de teste PCR în ultimul an și chiar este extrem de neplăcut. Și eu aș fi avut anumite probleme dacă trebuia să testăm copiii PCR, nici nu cred că se poate face acasă un test PCR, dar acest tip de testare chiar nu cred că ar trebui să fie o problemă pentru nimeni”, a spus primarul.

„Dacă nu avem încredere în medici, de ce mai mergem la spital când avem probleme de sănătate?”

Tot în cadrul interviului, răspunzând unei întrebări venite din partea unui ascultător, edilul a explicat de ce nu s-a implicat mai mult în campania de vaccinare, respectiv de ce nu a îndemnat mai des populația să se imunizeze împotriva Covid-19, afirmând, printre altele, că medicii ar trebui să fie principalii „vectori de imagine” într-o astfel de situație.

„Întotdeauna am fost pro vaccinare, întotdeauna am spus că trebuie să ne informăm din surse credibile, că trebuie să avem încredere în medicină și în medici. Nu cred că un om politic, un primar, trebuie să fie imaginea în ceea ce privește promovarea unei acțiuni de acest gen, cred că medicii trebuie să fie, în primul rând, vectorii de imagine. În ceea ce mă privește, punctul meu de vedere a fost întotdeauna același, și o spun chiar dacă îi supăr pe unii: nu există altă posibilitate decât să avem încredere în medici! Dacă nu avem încredere în medici, de ce mai mergem la spital când avem orice tip de problemă? Eu sunt sociolog, am încredere foarte mare în cifre, pentru că ele nu mint. Când vorbim de zeci de milioane de cazuri nu poți manipula cifrele, iar dacă ne uităm să vedem cât la sută dintre persoanele decedate au fost vaccinate, cred că cifrele sunt evidente pentru toată lumea. Au ajuns mai mulți la terapie intensivă din rândul celor care nu s-au vaccinat, și au decedat mai mulți. Eu nu am niciun dubiu din acest punct de vedere, dar nu cred că ar trebui în fiecare zi să ies și să explic acest lucru, pentru că nu asta este menirea mea. Rolul meu în acest moment este să mediez părțile care nu se înțeleg, chiar dacă mă poziționez pe o parte a baricadei”, a declarat primarul.

Acesta a mai explicat că Primăria Sfântu Gheorghe s-a implicat în procesul de vaccinare al populației municipiului doar din punct de vedere administrativ, punând la dispoziție și amenajând centrele de vaccinare, Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății fiind responsabile pentru ce ține de actul medical.

Județul Covasna se numără în continuare printre județele din țară cu cele mai mici rate de vaccinare anti-Covid în rândul populației.

Conform Prefecturii Covasna, de la începutul campaniei de vaccinare au fost administrate în total 109.770 doze de ser anti-Covid-19, din care 39.385 au fost doze de rapel, iar 11.302 persoane au fost vaccinate și cu doza booster. Față de ultima raportare, au fost administrate 369 doze de vaccin, din care doar 29 cu prima doză, 118 cu doza 2, și 151 cu doza 3, iar 71 de persoane au optat pentru serul produs de Johnson&Johnson care nu necesită rapel.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio