Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „Când statul eșuează în a-și proteja populația, este responsabilitatea noastră să avem grijă unii de alții”

Rata de incidență a cazurilor de Covid-19 în Sfântu Gheorghe a crescut joi la 5,17 la mia de locuitori, în urma celor 330 de cazuri active în municipiu (mai mult de jumătate din totalul pe județ), iar la nivel județean, conform Prefecturii Covasna, sunt active 628 de cazuri de Covid-19, rata de incidență fiind de 2,77 cazuri la mia de locuitori.

Față de ziua precedentă, au fost raportate încă opt decese, fiind vorba despre pacienți cu vârste cuprinse între 52 și 86 de ani, din localitățile Covasna, Dobârlău, Chilieni, Brețcu, Bodoc și Boroșneu Mare, toți nevaccinați și având comorbidități, ducând astfel totalul de la începutul pandemiei la 371 de decese în județul Covasna.

Publicitate

Primarul Antal Árpád a declarat, într-o conferință de presă, că în condițiile în care numărul infectărilor și cel al deceselor crește de la o zi la alta, și în lipsa unor măsuri clare și eficiente din partea autorităților centrale, responsabile cu gestionarea pandemiei, populația este cea care trebuie să ia măsuri pentru a se proteja în fața virusului.

„Rata de incidenţă este foarte mare, vedem cu toții că problemele sunt din ce în ce mai mari. Într-o perioadă normală, într-un an normal mor cam 700 de oameni pe zi în toată ţara, iar noi am ajuns ca într-o zi să avem 440 de decese doar Covid-19, deci evident va crește mortalitatea. Anul trecut au murit cei mai mulți oameni în România, aproape 300.000, şi foarte probabil anul acesta va fi şi mai rău. Eu sunt supărat în primul rând pe stat, pentru că statul are obligația să reglementeze foarte strict şi foarte clar lucrurile, dar dacă statul eșuează şi nu îşi face treaba, asta nu înseamnă că noi, cetăţenii, trebuie să ne relaxăm şi să credem că totul este ok. Cu cât un stat eşuează mai mult, cu atât creşte responsabilitatea noastră de a avea grijă de noi şi unii de alţii. În lipsa unor reglementări care să ne protejeze pe noi, să fim noi mai deştepţi şi să ne protejăm singuri”, a spus primarul.

Despre şcoală

În ceea ce privește cazurile de Covid-19 din școli, părinții din România sunt împărțiți între a-și trimite copiii la ore pentru ca aceștia să nu mai piardă încă un an de educație, sau a-i ține acasă, în siguranță. În tot acest timp, autoritățile centrale se contrazic pe deciziile de trecere a școlilor în online.

Primarul Antal Árpád este de părere că elevii ai căror familii sunt vaccinate împotriva Covid-19, și care nu se află în categoria vulnerabilă, nu ar avea motiv să treacă în sistem online. Cu toate acestea, edilul subliniază că dacă numărul persoanelor vaccinate ar fi mai mare, astfel de probleme nu ar mai fi aduse în discuție, iar copiii ar putea merge în format fizic la ore fără probleme.

„Dacă, de exemplu, părinţii sunt vaccinaţi, şi vorbim de un copil mic, în mod normal dacă pericolul pentru acel copil nu există, şi anturajul lui este vaccinat, atunci normal ar fi ca el să meargă la şcoală, pentru că am văzut şi ce înseamnă să pierdem un an în online, ce a însemnat pentru copii. Aici problema este că atâta timp cât părinţii nu sunt vaccinaţi, cât familia nu este vaccinată, există un pericol real ca acel copil să ducă acasă virusul şi să îi infecteze pe părinţi, pe bunci şi aşa mai departe. Până la urmă soluţia ar fi să se vaccineze oamenii, şi atunci cu cât vom fi mai mulţi vaccinaţi, cu atât copiii vor putea merge mai liniştiţi la şcoală”, a mai spus primarul.

În bilanțul de joi, Grupul de Comunicare Strategică a raportat 150 de noi infectări în județul Covasna. Detalii AICI.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio