Ştiri locale

Primarul Antal Árpád, apel la termoizolarea blocurilor: „Asociațiile de proprietari trebuie să facă primul pas”

Reabilitarea termică a blocurilor vine la pachet cu facturi mai mici la întreținere, însă asociațiile de proprietari sunt cele care trebuie să aibă o deschidere mai mare și să depună cereri în acest sens, spune primarul Antal Árpád.

Acesta a lansat un apel către locuitorii municipiului, pe care îi îndeamnă să facă demersurile necesare pentru ca în perioada următoare cât mai multe blocuri din Sfântu Gheorghe să poată fi termoizolate, având în vedere că se preconizează creșteri tot mai mari la facturile de energie electrică și gaze naturale.

Publicitate

„O să fac de fiecare dată apel la cetățeni, mai ales acum, în contextul în care vedem cu toții că sar în aer prețurile în ceea ce privește energia termică, energia electrică. Soluția de economisire este reabilitarea termică a blocurilor, iar primul pas trebuie să îl facă locatarii și asociațiile de locatari. Îi invit, îi rog să facă acest pas pentru a putea în perioada următoare să reabilităm cât mai multe blocuri. Pe de-o parte, vin oportunitățile de finanțare, iar pe de altă parte vine pericolul creșterii prețurilor și cheltuielilor cu întreținerea”, a spus primarul.

Termenul „optimist” pentru începerea lucrărilor: minim un an de la depunerea cererii

Acesta a explicat că odată depuse cererile pentru reabilitarea termică a blocurilor și creșterea eficienței energetice, perioada scursă până la începerea lucrărilor este de cel puțin un an, „în varianta cea mai optimistă”.

„Depinde foarte mult de cum se vor mișca proiectele la nivel european și guvernamental, pentru că în acest moment dacă cineva vine și spune că vrea, în prima fază trebuie făcut proiectul, lucru care să spunem că durează 6 luni, dacă după 6 luni există posibilitatea de depunere a acelei cereri de finanțare undeva București sau la Alba Iulia, atunci de acolo depinde în cât timp se evaluează proiectul. Dacă, să spunem, proiectul este evaluat într-un termen optimist de 3 luni și poți semna contractul, după aceea poți să faci licitația de execuție care mai durează încă 3 luni. Deci în varianta cea mai optimistă îți ia un an pentru a începe lucrările, asta e bine de știut. Eu știu că oamenii nu au răbdare dar asta este procedura, iar dacă nu începem acum, ci începem peste un an, atunci de acolo va începe acel termen de un an în varianta optimistă”, a explicat primarul.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește contribuția proprie a asociațiilor de locatari pentru achitarea acestor lucrări, sumele diferă în funcție de mai mulți factori.

„Sumele diferă în funcție de venitul pe cap de locuitor, și dacă este persoană fizică sau juridică, iar dacă este persoană juridică nu poate fi cofinanțat, deci este o schemă de calcul pentru fiecare situație în parte, nu este unitar. Cândva era o cofinanțare stabilită, acum este mai complexă situația”, a mai spus Antal Árpád.

În luna martie a acestui an, Primăria Sfântu Gheorghe a anunțat că va elabora o strategie pe zece ani pentru reabilitarea termică a blocurilor din municipiu, iar în paralel va demara şi o campanie de informare a locatarilor cu privire la avantajele termoizolării locuinţelor.

La vremea respectivă, viceprimarul Tóth Birtan Csaba declara că între anii 2011-2013 municipiul Sfântu Gheorghe a fost „campion” naţional la termoizolarea blocurilor, însă ulterior programul a stagnat deoarece o parte dintre beneficiari nu şi-au achitat contribuţia proprie, ajungându-se chiar la denunțuri la Poliţie și DNA.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio