Ştiri locale

Primarul Antal Árpád: „Am întâlnit foarte multă intoleranță și răutate în ultimul an, și asta mă îngrijorează”

Diferențele de opinii apărute în ultimul an în spațiul public, dar și agresivitatea în comunicarea dintre taberele pro și anti vaccinare, testare și măsuri de protecție împotriva Covid-19, au atins cote alarmante, spune primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Acesta și-a exprimat îngrijorarea, afirmând că această impulsivitate, și lipsa înțelegerii va duce la apariția unor „falii” în societate.

Publicitate

În prima duminică de advent, edilul le-a transmis locuitorilor orașului câte un mesaj, în limbile română și maghiară, în care a vorbit despre unitate și iertare în preajma sărbătorilor de iarnă.

„Am întâlnit foarte multă intoleranță și foarte multă răutate. M-a surprins și mă îngrijorează acest lucru, pentru că putem să avem păreri diferite și cred că sunt foarte multe chestiuni în care părerile sunt diferite, dar atât de multă impulsivitate și atât de multă răutate cât am simțit în oameni în ultimul an nu am întâlnit nici pe chestiuni etnice. Și ca sociolog mă îngrijorează acest lucru pentru că se creează niște falii în societate care foarte greu vor putea fi astupate. Am mai postat și acum câteva săptămâni un mesaj prin care i-am îndemnat pe cetățeni să accepte că sunt și oameni care au alte păreri, poate nu ne putem convinge unii pe alții cine are dreptate în această chestiune, dar trebuie să acceptăm că unii oameni au o părere, iar alții au altă părere. Chiar dacă nu suntem de acord nu trebuie să ne înjurăm, nu cred că putem rezolva problemele cu înjurături, intoleranță, impulsivitate”, a spus primarul într-un interviu la We Radio.

Edilul și-a exprimat speranța că spiritele se vor mai liniști în perioada sărbătorilor de iarnă, dar și că odată ce se va încheia pandemia, vor putea fi reparate și „rupturile” apărute din cauza diferențelor de opinii.

„Sper că această perioadă a sărbătorilor va mai liniști un pic oamenii, vom trece peste această pandemie și vom uita toate aceste lucruri care ne-au despărțit. Altfel vom deveni doar niște cetățeni care trăim în niște bule unde primim doar informațiile care ne întăresc convingerile, pentru că asta se întâmplă și astăzi, iar noi ca și comunitate nu vom mai exista. Un cetățean care nu este parte a unei comunități va fi foarte singur. Faptul că trăiești într-o bulă în care toată lumea e de acord cu tine nu te ajută să faci parte dintr-o comunitate unde, într-adevăr, mai sunt și divergențe, dar trebuie rezolvate civilizat, și sub nicio formă nu pot fi rezolvate cu răutate”, a mai spus primarul.

„Cea mai mare dorință a mea de Anul Nou este să uităm toate disputele din acest an”

Întrebat care este cea mai mare dorință a sa, odată cu venirea noului an, Antal Árpád a declarat că își dorește ca disputele iscate în timpul pandemiei să dispară, iar locuitorii orașului să redevină o comunitate unită.

„Cea mai mare dorință de la Noul An este să uităm toate aceste dispute care au existat în acest an, pentru mine ca primar asta este cel mai important. În momentul în care vezi că societatea se scindează este ca și cum ai vedea că nu se înțeleg copiii tăi, cam ăsta este sentimentul. Îmi doresc să uităm asta și să redevenim o comunitate toți cei care trăim în oraș, indiferent ce gândim despre vaccin, indiferent ce limbă vorbim, sau cum trăim. Este dorința mea cea mai mare. La nivel mai general, îmi doresc să avem un Guvern care va performa pentru că așa, probabil, vom putea și noi avansa cu foarte multe investiții și lucrări”, a mai spus primarul.

În ceea ce privește prima dorință, edilul este de părere că pentru ca aceasta să se îndeplinească este nevoie ca pandemia să se încheie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio