Ştiri locale

Primarul Antal Árpád, acuzat de ANI de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane: „ANI a dat curs unei plângeri bazate pe furt de identitate”

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, a declarat, vineri, că ANI „a nesocotit” dovezile pe care le-a adus şi a dat curs unei plângeri bazate „pe furt de identitate”, dar s-a arătat optimist în privinţa faptului că îşi va clarifica situaţia la nivelul Parchetului.

„Am constatat cu stupoare că ANI a sesizat Parchetul cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire a unei infracţiuni. Am aflat asta şi din comunicatul de astăzi dat presei. Sesizarea făcută de ANI către Parchet, din câte ştiu eu, nu reprezintă începerea urmăririi penale faţă de mine şi nici inculparea mea, ea se bazează pe unele aşa-numite indicii. Eu, fiind un om cu experienţă în politică, aştept cu nerăbdare răspunsul Parchetului, ca să am oportunitatea să clarific această situaţie”, afirmat primarul.

Publicitate

Potrivit acestuia, demersul ANI a început ca urmare a unei plângeri depuse în anul 2020, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale, de către o persoană neidentificată, „care s-a folosit ilegal de identitatea unui coleg de la UDMR care, la rândul său, a depus plângere şi a declarat oficial că identitatea lui a fost folosită ilegal”.

„Toate documentele solicitate de către ANI au fost depuse de către mine la începutul acestui an şi, aşa cum reiese şi din documentaţiile trimise în urma solicitărilor făcute de ANI, eu nu am participat la luarea deciziei, nu am emis niciun act administrativ, nu am încheiat un act juridic şi nu am emis vreo dispoziţie, respectiv nu am semnat contractele din această speţă. Mă surprinde decizia ANI de a nesocoti aceste dovezi depuse în luna februarie anul acesta şi de a emite o sesizare Parchetului pe baza unei plângeri întemeiate pe baza unui furt de identitate. Mă surprinde şi faptul că nu am fost anunţat de către ANI că urmează să se facă aceasta plângere şi am aflat doar din presă de acest lucru, dar sunt convins că voi reuşi să clarific situaţia la nivelul Parchetului”, a explicat edilul.

Primarul din Sfântu Gheorghe a subliniat că nu doreşte să facă speculaţii legate de situaţia sa şi alegerile locale de anul viitor, adăugând, însă, că „a mai trăit acest lucru”.

„Eu am mai trăit acest lucru. În 2016, chiar înainte de alegerile locale, am fost săltat de DNA şi după trei ani de verificări până la urmă s-a clasat dosarul, nici măcar nu am fost trimis în instanţă. Deci, am mai trăit asta, dar atunci am trăit-o cu DNA-ul, acum se pare că o trăim cu ANI. Nu am niciun stres, sunt absolut convins că, în cazul în care voi ajunge în faţa unui procuror şi acel procuror vrea să afle adevărul, atunci eu nu am de ce să dorm neliniştit”, a transmis Antal Árpád.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la săvârşirea de către primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Conform unui comunicat al ANI transmis vineri, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, Antal Árpád a îndeplinit acte prin care a obţinut un folos patrimonial, respectiv a încheiat contracte de prestări servicii cu o societate cu punct de lucru activ într-un spaţiu comercial deţinut anterior de către o firmă unde el are calitatea de asociat.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio