Ştiri locale

Primarul Antal Árpád a purtat o primă discuţie cu liderii PSD, PNL şi USR despre crearea unui „Consiliu consultativ” care să reprezinte comunitatea românească

Primarul mun. Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a purtat o primă discuție cu președinții partidelor politice românești democratice (PSD, PNL, USR) după alegerile locale din 9 iunie. Iniţiativa a venit după ce în urma alegerilor, niciun partid românesc nu va avea reprezentanţi în Consiliul Local Sfântu Gheorghe, astfel că primaul îşi doreşte crearea unui „Consiliu consultativ” care să reprezinte comunitatea românească.

Antal Árpád a precizat că, în opinia sa, este important ca autoritățile locale să aibă un dialog instituţional cu reprezentanţii acestei comunităţi, și că deși unii dintre liderii acestor partide politice au arătat „deschidere totală”, a observat o reținere din partea altora.  Amintim că luna trecută, încă dinainte ca primarul să-i lanseze în mod oficial invitația, preşedintele USR Covasna, Dulányi-Balogh Szilárd, a transmis într-o declaraţie de presă că va refuza propunerea.

„Pe 10 iunie, după Alegerile locale, președintele USR a avut o reacție în presă fără să fi apucat să discut cu dânsul. Am vorbit cu președinții celor trei partide, iar cei de la PNL și PSD au spus că sunt deschiși pentru a avea o asemenea discuție, timpul nu ne presează pentru că acest Consiliu Local își încheie mandatul undeva în luna octombrie. Am discutat și cu președintele USR și i-am explicat că îl înțeleg că fiind președintele unui partid românesc, dar fiind etnic maghiar, în acest context nu consideră că el ar fi omul potrivit să reprezinte comunitatea românească, dar să nominalizeze alte persoane de pe listă. Nu a spus nu, a spus că se va mai consulta. Urmează să avem întâlniri, din partea PSD am văzut o deschidere totală, din partea PNL am văzut niște dileme care au apărut ulterior, dar vom vedea. Eu nu mi-am schimbat punctul de vedere, în continuare consider că este necesar. Că ei vor decide că vor fi oameni care au fost pe listă sau că vor fi alți oameni, e decizia lor, eu nu vreau să impun absolut nimic, nici persoane, nici idei. Eu am arătat că sunt deschis să găsim o soluție și sunt deschis la orice soluție care vine din partea acestor trei formațiuni. Pot să nominalizeze pe oricine doresc, important este să avem un cadru instituțional prin care putem comunica și găsi soluții la anumite probleme”, a explicat primarul Antal Árpád, joi, în cadrul unei conferințe de presă.

Este pentru prima dată în ultimii 100 de ani când Consiliul Local Sfântu Gheorghe va fi format doar din consilieri din partea UDMR, după ce formațiunea a câștigat 78,84% din sufragiile electoratului, în timp ce PSD a atins 4,8%, USR 4,44%, AUR 3,71%, PNL 3,28%, iar celelalte două formaţiuni maghiare, Alianţa Maghiară din Transilvania şi Forţa Civică Maghiară, sub 3%.

Întrebat ce consideră că a dus la această situație, edilul a declarat că unul dintre motive este acela că o parte dintre alegătorii de etnie română care i-au acordat votul, au votat cu UDMR inclusiv pentru Consiliul Local, însă a cântărit mult și faptul că voturile acordate partidelor românești au fost dispersate.

„Eu văd două motive: pe de o parte, atât în ceea ce privește procentul de participare, este evident că au fost români care au votat cu UDMR și la Consiliul Local, deci foarte mulți m-au votat pe mine – 47%, dar unii au votat și cu Consiliul Local. Asta înseamnă că oamenii care trăiesc în acest oraș simt faptul că UDMR este cel care încearcă să rezolve probleme, să aducă fonduri, și întotdeauna am spus că aceste fonduri nu sunt etnice. Dacă faci o centură, pe centura aceea circulă toată lumea, investițiile în infrastructură nu au conotații etnice, dacă se poate spune așa. Pe de altă parte, matematica nu i-a ajutat, pentru că s-au dispersat voturile în așa fel încât au fost mai multe partide care au obținut între 4 și 5% la o prezență destul de mare. Cu acest număr de voturi, acum 4 ani intrau 3 partide românești în Consiliul Local, dar acum toate au ajuns sub pragul de 5%. (…) Dacă partidele consideră că nu este nevoie de comunicare instituțională, eu nu am nicio problemă nici cu asta, adică nu e o chestiune care mă presează pe mine într-un fel sau altul. Foarte mulți români m-au votat, îi reprezint și pe ei, dar nu consider că este normal într-un oraș cu o comunitate atât de mare să nu fie o reprezentare. Dacă cei care vor să îi reprezinte pe români spun în același timp că nu e important să îi reprezinte, eu nu am o problemă, îi reprezint eu”, a mai spus primarul.

În ultimii patru ani, în Consiliul Local Sfântu Gheorghe a fost un singur consilier de naţionalitate română, și anume Liviu Comăneci, ales pe lista PNL.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio