Ştiri locale

Primarul Antal Árpád a primit asigurări că Electrica va continua modernizarea rețelei de medie tensiune în Sfântu Gheorghe

După două zile foarte complicate la începutul acestei săptămâni, în care mun. Sfântu Gheorghe s-a confruntat cu o pană de curent fără precedent în istoria recentă, primarul Antal Árpád s-a întâlnit miercuri la București cu Directorul General al Societății Electrica SA, Alexandru Chiriță, cu care a avut o discuție aplicată despre problemele cu care se confruntă orașul nostru. În urma întâlnirii, primarul a primit asigurări de la conducerea companiei că vor fi continuate eforturile pentru modernizarea rețelei de medie tensiune în Sfântu Gheorghe.

De asemenea, primarul Antal Árpád a susținut joi o conferință de presă pentru a prezenta câteva detalii despre situaţia care a dus la această întrerupere de curent electric care s-a întins pe aproape 40 de ore şi a afectat aproape jumătate din populaţia oraşului.

Situaţia de luni şi marţi din Sfântu Gheorghe s-a datorat unor incidente apărute succesiv pe reţeaua de medie tensiune, într-un interval de timp extrem de scurt, o situaţie foarte rar întâlnită în rețeaua electrică de distribuție.

E bine de ştiut că în sistemul de energie electrică există trei sisteme de distribuţie a energiei electrice: de înaltă tensiune, medie tensiune și joasă tensiune.

Sistemele de înaltă tensiune furnizează 750, 400 și 110 kilovolți de energie electrică. Dintre acestea, în judeţul Covasna există doar sisteme de 400 şi 110 kilovolți, care pot fi identificate uşor prin faptul că liniile se află pe stâlpi foarte înalți. Dacă aceste linii trec prin păduri, de exemplu, copacii de dedesubt sunt tăiați, iar dacă trec printr-o localitate, legea nu permite să fie emise autorizații de construcție în apropierea lor din motive de siguranță.

În zona Sfântu Gheorghe există trei stații de înaltă tensiune care deservesc municipiul: în Câmpul Frumos, în Valea Crişului, dar și în oraș, pe strada Energiei. Aceste stații vor transforma curentul de la 110 kilovolți la 20 de kilovolți, pentru ca mai apoi să ajungă în sistemele de medie tensiune. Aceşti 20.000 de volți sunt transformați apoi în energie electrică de joasă tensiune de către punctele de transformare. La Sfântu Gheorghe există aproximativ 210 de astfel de puncte, care transformă curentul de 20.000 de volți în curentul de 230 sau 380 de volţi, ceea ce se numește joasă tensiune, acesta fiind nivelul de curent utilizat în gospodării.

În timpul penei de curent, la Sfântu Gheorghe au existat probleme cu sistemul de medie tensiune. În ultimii ani, Electrica SA a făcut investiții și îmbunătățiri la sistemul de joasă tensiune, iar Primăria Sfântu Gheorghe a ajutat la înlocuirea stâlpilor vechi din beton și la mutarea în subteran a liniilor în mai multe zone ale oraşului.

Sistemele de medie tensiune reprezintă o problemă majoră la nivel național, iar în Sfântu Gheorghe Primăria a emis deja un certificat de urbanism pentru renovarea sistemului de pe strada Energiei, care alimentează cu energie electrică aproximativ jumătate din gospodăriile din oraș.

„Trebuie precizat că 49% din acțiunile Electrica sunt deținute de stat și 51% sunt private, dar deciziile sunt luate de stat, prin Ministerul Energiei, care are controlul asupra companiei. Nicăieri în Europa autorităţile locale nu au în subordine acest serviciu de furnizare a energiei electrice, peste tot fiind vorba de un monopol al statului, fiind o infrastructură critică. Astfel, noi ca autoritate locală nu avem niciun cuvânt de spus în deciziile Electrica, dar în același timp locuitorii orașului au dreptate când nu-şi doresc să se afle într-o situație precum cea din ultimele zile. Cu siguranță este nevoie de reînnoirea rețelei și voi face tot posibilul pentru a face presiuni asupra companiei în cadrul legal, folosind influența politică. În același timp, aș dori să subliniez faptul că locuitorii trebuie să fie despăgubiți pentru pagubele produse de către cel care le-a provocat”, a declarat primarul Antal Árpád.

De asemenea, primarul a subliniat că toți simțim importanța serviciilor publice și că vedem munca din spatele lor doar atunci când acestea nu funcționează. „Primăria îmbunătățește în mod constant calitatea serviciilor publice de care este responsabilă, pentru a asigura buna funcționare a acestora, cum sunt reţelele de apă și canalizare, dar şi salubritatea sau transportul în comun”, a declarat primarul.

(Biroul de Imagine şi Comunicare al Primăriei Sfântu Gheorghe)

Publicitate
banner we radio