Primăriile din județ, somate de Garda de Mediu Covasna să ia măsuri împotriva incendiilor de vegetație
Primăriile din județul Covasna au fost somate de Garda de Mediu să ia toate măsurile necesare în vederea prevenirii incendiilor de vegetație și fond forestier, inclusiv prin supravegherea zonelor vulnerabile, identificarea și sancționarea persoanelor care nu respectă legea.
Arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege, fiind sancționată cu amenzi cuprinse între 7.500 și 15.000 de lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 50.000 și 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
Mai mult, arderile provocate în ariile protejate şi pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an, dacă sunt de natură să pună în pericol viaţa sau sănătatea umană, animală sau vegetală, potrivit autorităților de Mediu.
„Către toate Unitățile Administrativ Teritoriale din județul Covasna. Având ȋn vedere amploarea incendiilor de vegetație ierboasă și fond forestier înregistrată ȋn anii trecuți pe raza județului Covasna, vă rugăm să luați toate măsurile ce se impun privind prevenirea acestor fenomene (…) Vă atragem atenția că Administrațiile publice locale și personalul împuternicit al acestora au competențe de a constata și aplica sancțiuni pentru faptele care contravin prevederilor OUG 195/2005. Având în vedere obligațiile ce vă revin, vă solicităm să luați toate măsurile necesare pentru a asigura supravegherea zonelor vulnerabile, de a identifica persoanele care săvârșesc astfel de fapte și de a lua toate măsurile legale în vederea evitării apariției de situații de incendieri ilegale de vegetație”, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna.
În luna martie a anului trecut, Garda Națională de Mediu avertiza că fenomenul arderilor ilegale de vegetație a luat o amploare fără precedent în ultimii 5 ani, ajungând în cele doar două luni și jumătate de la începutul anului la peste 6.000 de arderi de vegetație uscată la nivel național.
Conform datelor centralizate la nivel național, în perioada 1 ianuarie – 14 martie 2022 au fost înregistrate de 3,7 ori mai multe arderi ilegale de miriști și resturi vegetale, decât în perioada similară a anului anterior, iar în perioada 2017-2021 evoluția incendiilor la miriști, resturi vegetale de pe terenurile arabile și pajiștile permanente a fluctuat între 22 de incendieri/zi și 46/zi.
Potrivit IGSU, în ultimii ani au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.
(Ioana Ardeleanu)